1. Mi az a stockfotó
 2. Stock fotók licencelése és a legkeresettebb témák
 3. Feltételek, szerződések, technikai követelmények
 4. A regisztráció menete egy ügynökséghez (itt vagy most)
 5. Fontos szempontok képek feltöltésekor
 6. Exkluzivitás pro és kontra
 7. Mire jó az ingyenes szekció
 8. Ajánlási rendszerek és partner program

Minden ügynökség más és más feltételekhez köti a feltöltőként való működést, de alapvetően elmondható hogy egy ingyenes regisztrációt követően elkezdhetjük feltölteni a képeinket és amint elfogadják őket már mehetnek is eladásra. A nagyobb, nívósabb oldalak ennél azért kissé jobban megbonyolítják az életünket azzal, hogy teszteket kell kitöltenünk, esetleg egy minta portfóliót feltöltenünk. Ez persze inkább jó mint rossz, mert ezzel biztosítják, hogy nem özönlik el az oldalakat olyan feltöltők, akik rossz minőségű képeket készítenek folyamatosan. Egyrészt fölöslegesen lefoglalnák a képek ellenőrzésével foglalkozó embereket, másrészt nagyobb eséllyel árasztanák el az oldalt silányabb képek, amelyek meg elriaszthatják a potenciális letöltőket. Az alábbiakban részletesebben olvashatod, hogy milyen lépcsők vannak általában egy regisztráció menetében, de ezek minden ügynökségnél változhatnak.

Tehát a legalapvetőbb előforduló lépések egy ügynökséghez történő regisztráció során:

 • Regisztrációs adatlap kitöltése: Ez tökéletesen ingyenes. Néhány oldalon a feltöltő és a vásárló felhasználói fiókja eltérő, így figyelni kell a regisztrációnál, hogy milyen jellegű jogosultságot szeretnénk.
 • Igazolvány másolatának elküldése: Mivel mégis csak pénzről van szó, minden ügynökség fog kérni egy scannelt verziót valamilyen fényképes személyazonosságot igazoló kártyáról (jogosítvány, útlevél, személyi). Erre azért van szükség, hogy tudják valóban te készíted a képeket, és neked fognak fizetni (illetve ha valami olyat művelsz ami jogszerűtlen, akkor is ez alapján fognak elővenni….ne csinálj ilyet!)
 • Feltöltési útmutató elolvasása: Nem minden oldalon kötelező ez a lépés, de ennek ellenére javasolt megtenni, mert gyorsan átláthatóvá válik, hogy mit is várnak el egy feltöltőtől. Milyen technikai és minőségi követelményeknek kell megfelelnie egy-egy képnek.
 • Tesztkitöltés (kvíz): Ez is változó, hogy hol kérik és hol nem. Például iStockphoto-n kérik. Általában elég egyszerű tesztről van szó, ami tulajdonképpen a korábban megtekintett útmutatóban szereplő dolgokra kérdez rá.
 • Referencia képek elküldése: A legtöbb ügynökségnél ez a legalapvetőbb feltétel amit teljesíteni kell a bekerüléshez. Lényegében ki kell válogatnod a 3-10 legjobb képedet, és azt úgy feltölteni, mintha már eladásra szánnád (kulcsszavazni, címet adni…stb). Ezt elbírálják és ha egy bizonyos százalék fölött elfogadják (iStockphoto-n 3-ból 3-at el kell fogadniuk, Shutterstock-on 10-ből legalább 1-et) akkor kezdheted élesben feltölteni a képeidet. Valahol már eleve bekerül a portfóliódba a referencia is, valahol újból fel kell töltened.
 • Készen is vagy! Kezdj feltölteni képeket 😉

Érdemes az ügynökség weboldalát (főleg a feltöltő felületét) alaposan átnézni, mit hol találsz. Később, amikor már egyszerre több ügynökségnél működsz és rendszeres bevételed van, nagyon megkönnyíti a dolgod, ha nem kell keresgélni a statisztikákat például. Nem árt tisztában lenni a használható feltöltési metódusokkal, hogy hol lehet a már elfogadott képeket módosítani, illetve az útmutató időnkénti átnézése is hasznos tud lenni (szoktak módosítgatni időről időre a szabályokon).

Merre tovább?