Minden foglalkozásnak megvannak a saját szokásai, úgy a jók mint a rosszak. Nem kivétel ez alól a fotós szakma sem, rengeteg olyan ismétlődő tevékenységet megfigyeltem magamon is, ami hátráltatja, sőt van hogy egyenesen megakadályozza a munkát. Nézzük sorban párat, melyek közül biztosra veszem, hogy valamelyiknél te is magadra ismersz:

1. Nem viszed mindenhova magaddal a fényképezőgéped

A legeslegnagyobb hiba. Persze ott van a frusztráció, hogy de ha folyton nálam van, akkor nagyobb az esélye, hogy ellopják, elvesztem, és úgy általában megsemmisül. De gondolj bele hány olyan szituációt tudhatsz már most is magad mögött, amikor megláttál valamit és elmormoltál egy “de kár hogy nincs most itt a gépem” mantrát. Na ugye! Szerezz be egy olyan táskát, amiben biztonságosan bárhova magaddal viheted, ami kényelmes és nem utolsó sorban nem lehet megmondani róla első ránézésre hogy fotós táska (már persze ha félsz hogy kirabolnak). Persze az is jó ha legaláb egy fotóképes mobiltelefon van nálad, mert azzal is lehet gyakorolni a kompozíciós technikákat és fejleszteni a “látóképességet”.

2 .Későn fekszel és elmulasztod a kora reggeli csodás fényeket

Valljuk be, nem szeretünk korán kelni. Legalábbis én nem. De azt is be kell valljuk, hogy a pirkadat fényei mások mint a napnyugtáé és sokszor sokkal szebbek is. Arról nem is beszélve, hogy pont az ég másik oldaláról érkezik a fény, azaz olyan témát is le tudunk fotózni így, amelyet napnyugtakor nem (és fordítva). Néha érdemes korábbra állítani a vekkert!

3. A fehéregyensúly beállításának elhanyagolása

Mikor kapcsoltad át auto módról bármi másra a fehéregyensúlyt? Gondoltam. Persze utólag is lehet korrigálni manapság a digitális technikának hála, de az mindig a mi szemünkre van bízva, ha nincs a képen olyan dolog amihez lehet hasonlítani (szürke). Az AWB beállítás pedig minden esetben kékesebb, hidegebb színeket fog eredményezni, mintha egyből a megfelelő beállításokat használtuk volna.

4. A szenzor koszosodására jobban kéne figyelni

Rengetegszer látok fotósokat, akik amikor az objektív cserére kerül a sor, leveszik a fent lévő lencsét, lerakják a gépet bajonettel fölfelé és akkor kezdenek el kotorászni a másik lencse után. Ez alatt az idő alatt több tonnányi por száll bele a gép belsejébe, aminek egy részét persze a kis tisztító elektronika letol, de sosem teljesen. Én mindig előre odakészítem a csereobjektívet, a gépet lefelé tartom és gyakorlatilag 2 másodperc alatt megoldom a cserét. Ezzel rengeteg fölösleges plusz tisztító művelettől kíméled meg magad.

5. Túl gyorsan és felületesen komponált képek

Értem én, hogy a modern technika segít abban, hogy bármit kijavítsunk, de nem egyszerűbb keresni olyan szöget ahol nem lóg bele az a nyavajás villanyoszlop a képbe, mint utólag leretusálni? Dehogynem. A komponálás a legfontosabb része a fotózásnak, ne siesd el! Próbálj ki több látószöget, tanuld meg észrevenni a belógó, zavaró tényezőket, a rossz árnyékokat. Ha figyelsz erre, hirtelen jelentős javulást fogsz tapasztalni a képeid minőségén (és az utómunkával töltött időn).

A bejegyzéshez az inspirációt innen vettem:
http://digital-photography-school.com/what-are-your-worst-habits-as-a-photographer/

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/03/Funny-squirrel-photographer-1-1024x640.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/03/Funny-squirrel-photographer-1-150x150.jpgKoczur RichárdTippek és Trükkökfotózás,hibák,szokások
Minden foglalkozásnak megvannak a saját szokásai, úgy a jók mint a rosszak. Nem kivétel ez alól a fotós szakma sem, rengeteg olyan ismétlődő tevékenységet megfigyeltem magamon is, ami hátráltatja, sőt van hogy egyenesen megakadályozza a munkát. Nézzük sorban párat, melyek közül biztosra veszem, hogy valamelyiknél te is magadra ismersz: 1....