1. Mi az a stockfotó
 2. Stock fotók licencelése és a legkeresettebb témák
 3. Feltételek, szerződések, technikai követelmények
 4. A regisztráció menete egy ügynökséghez
 5. Fontos szempontok képek feltöltésekor
 6. Exkluzivitás pro és kontra
 7. Mire jó az ingyenes szekció (itt vagy most)
 8. Ajánlási rendszerek és partner program

Van egy olyan felfogás ami annak rendel alá mindent, hogy “ingyen ne adj semmit”. Ebből kiindulva az ingyenes szekció nem jó semmire, mert úgy sem töltenek oda semmit. De akkor miért van? Hát mert mégis csak jó valamire. Mégpedig arra, hogy észrevegyenek. Természetesen az free részen is látszik, hogy ki töltötte fel a képet, illetve közvetlenül elérhető a készítő portfóliója.

Mindenki szereti az ingyenes dolgokat, az emberek sokszor akkor is elveszik ami ingyen van ha nincs rá szükségük. Ezen a megfontoláson alapszik, hogy az ingyen kínált fotók mindenkinek hasznot hoznak. Az ügynökségnek, mert potenciális vásárlókat vonzz be, ugyanúgy ahogy a feltöltőnek és a vásárlónak is, hiszen ingyen cuccot kapott. Aztán ha nincs megelégedve az ingyenes termék minőségével akár még fizetni is fog egy jobb verzióért ha már ott van.

El is érkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy akkor milyen képeket érdemes felajánlanunk ingyenes letöltésre: azokat amelyek nem feleltek meg az oldal elvárásainak, de még elég jó minőségűek, hogy érdemes legyen velük foglalkozni. Praktikusan érdemes olyan képeket elérhetővé tenni, amelyekhez hasonló található a portfóliónkban, hiszen akkor nagyobb az esélye, hogy netán inkább azt választják az ingyenes helyett és bevételünk származik belőle.

Mint azt már a korábbi cikkekben más témákban is olvashattad: az ügynökségek eltérő szabályokkal kezelik az ingyenes képeket.

 • Shutterstockon például egyáltalán nincs ilyesmi
 • Dreamstime-on a több éve feltöltött, de egyetlen eladást sem produkáló képekre felajánlja a rendszer, hogy töröljük őket, vagy rakjuk át ingyenesbe (ezt persze vissza is lehet utasítani)
 • Fotolia-n már egyből feltöltéskor be lehet pipálni, hogy ha nem menne át a rostán, akkor elérhetővé tesszük ingyen.
 • A FreeStockPhotos minden képet ingyenesen kínál kis felbontásban és azzal a kitétellel, hogy a vásárló a felhasználás helyén köteles megjelölni a készítőt és az oldalt. Amennyiben erre nincs lehetősége, vagy nagyobb felbontást szeretne, akkor fizetnie kell.
 • Vagy olyan is létezik, ahol bármikor bármelyik képedet átállíthatod ingyenesre (123RF)

Azt azért tudni kell, hogy az ingyenes képekre is általában ugyanazok a jogi szabályozások (licencek) érvényesek, mint a fizetett változatokra. Ha nem tudod ez mit jelent, “lapozz vissza” a 2. fejezethez és tanulmányozd a licence fajtákat.

Már csak egy fejezet van hátra, ne add fel! Olvass tovább:

Ajánlási rendszerek és partner program