1. Mi az a stockfotó
 2. Stock fotók licencelése és a legkeresettebb témák
 3. Feltételek, szerződések, technikai követelmények
 4. A regisztráció menete egy ügynökséghez
 5. Fontos szempontok képek feltöltésekor
 6. Exkluzivitás pro és kontra
 7. Mire jó az ingyenes szekció
 8. Ajánlási rendszerek és partner program (itt vagy most)

Ajánlási rendszert szinte minden ügynökség kínál, melynek a lényege, hogy az ajánló jutalékot kap a rajta keresztül regisztrált új feltöltőkért és/vagy vásárlókért. Erre rengeteg különböző mód van, a személyes megkeresésektől kezdve, az e-mail marketingen át, az olyan weboldalakig mint ez is. Természetesen az ilyen formában regisztrált feltöltők nem szenvednek semmilyen hátrányt, és ők is ugyanúgy tudnak ajánlani új feltöltőket. Ellentétben az MLM rendszerekkel itt viszont nincs több szintű jutalék, mindenki csak a saját ajánlásai után kap részesedést. Tulajdonképpen ez az ára annak, hogy ezt az oldalt üzemeltetem, ezzel fizettek nekem ti, olvasók, hogy beregisztráltok egy-egy stock oldalra, az itt található linkek valamelyikén keresztül. Persze a puszta regisztráció nem elég, mert csak akkor kap az ajánló jutalékot, ha az ajánlott el is ad valamit, azaz csak akkor kapok pénzt, ha ti is jól kerestek vele. Ez egy win-win szituáció.

Természetesen ne várja senki, hogy ez adja a fő bevételi forrást, vagy hogy ebből fog meggazdagodni. Shutterstockon például 3 centet ($0,03) fizetnek egy ajánlott fotós eladása után. Azaz míg Te mondjuk keresel minimum $0,25-t (de akár $28-t is), én fixen csak három centet kapok. És azt is csak az ajánlott feltöltő regisztrációja utáni két évig. Persze sok kicsi sokra megy, ezért érdemes energiát belefektetni ebbe is.

Hogy pontosan melyik ügynökség milyen feltételekkel kínálja az ajánlási rendszert, azt érdemes elolvasni részletesen az adott oldal szerződési feltételeinél. Egy gyors áttekintést kaphatsz itt is ha átfutod a Stock ügynökségek részletes összehasonlítása című cikket. A főbb tudnivalók azért álljanak itt nagy vonalakban:

 • Kit ajánlhatsz
  Ennek utána nézni fontos, mert nagy meglepetések érhetnek. Például Fotolia-n és BigStockPhoto-n nem lehet feltöltőket ajánlani, csak és kizárólag vásárlókat. Azaz, ha te a feltöltőket célzod, akkor rengetegen beregisztrálnak alád, de mivel nem töltenek le semmit, egy centet sem fog fizetni neked értük az oldal. Shutterstock-on és Dreamstime-on lehet ajánlani feltöltőt és vásárlót is, más-más feltételekkel. Általában a vásárlóért egyszer fizetnek egy nagyobb összeget például az első Feliratkozás kifizetéséért 20%-ot (Shutterstock-on ez minimum $50-t jelent.)
 • Mennyit kereshetsz ezzel
  Nem sokat. Ez persze mint volt róla szó nagyban eltér az egyes ügynökségeknél. Valahol százalékos alapon fizetnek mindenért (Dreamstime), valahol fix jutalékok vannak.
 • Mennyi ideig kaphatsz jutalékot az ajánlott feltöltők után
  6 hónaptól 2-3 évig terjedően szokták limitálni az időt. Régebben volt, hogy korlátlan ideig járt a jutalék, de rájöttek az ügynökségek, hogy ezzel valaki teljesen jól tud keresni anélkül, hogy feltöltene egyetlen képet is, vagy ajánlana még új feltöltőket, ezért már nem nagyon van ilyen oldal.
 • Milyen lehetőségek vannak ajánlott feltöltőket szerezni
  Sok oldal már azért fixen fizet neked, hogy a bannerüket elhelyezed a weboldaladon. Érdemes e-mail aláírásba beletenni a linket, fórumokon releváns témák hozzászólásainál belinkelni egy-egy oldalt. Van lehetőség direkt e-mail marketingre is de ez vagy drága, vagy nem ér semmit. Meg persze ismerős fotósok körében terjeszteni. A 2012-es Fotóexpón adott elő stockfotózásról egy srác, aki például tanfolyamot tart leendő stock fotósoknak. A tanfolyam maga 20.000 Ft, elkészítik együtt a kezdő portfólióját a résztvevőknek, és regisztrálnak a nagyobb oldalakra, természetesen a srác alá. Zseniális.

Partner program

Ez kvázi a fordítottja az ajánlásnak: itt arról van szó, hogy a nagyobb oldalak szerződést kötnek kisebbekkel, hogy a gyűjteményüket használják. Azaz egy kis ügynökségnél megjelennek a nagyobb ügynökség képei is. A kicsi kap tulajdonképpen jutalékot a nagytól a rajta keresztül érkező letöltőkért, de még így is megéri neki, hiszen egy óriási képgaléria áll a rendelkezésére amit terjeszthet. A nagynak meg több platformról érkezhetnek a letöltők, így ez is egy win-win szituáció.

Valójában neked mint feltöltőnek ezzel kapcsolatban nincs semmi tennivalód, csak érdemes tudni, hogy mely oldalak vesznek részt ilyen partner akciókban (például úgy mint a Fotolia és a nemrégi indult AdobeStock). Ez azért fontos, mert egy-egy szerencsésebb szerződéssel hirtelen nagyot ugorhat egy oldal népszerűsége, letöltései.

Merre tovább?

Ha végigolvastad a teljes tanfolyamot, akkor javaslom kezdj el gondolkodni, hogy melyik ügynökségnél kezded a munkát és regisztrálj hozzájuk. Nem veszthetsz semmit. Az általam javasolt ügynökségek (amelyek saját tapasztalatom szerint a legjövedelmezőbbek):