Június 16-án a világ vezető kreatív szoftvereket kínáló vállalata elindított saját stock ügynökségét Adobe Stock néven. Így most már a Creative Cloud keretében kínált szoftvercsomag tagjaiból közvetlenül érhetjük el a szerkesztéshez szükséges fotókat, illusztrációkat, nem kell külön böngésző ablakot nyitni.

adobe stock creative cloud photoshop fotolia

Természetesen csak úgy minden háttér nélkül még egy ekkora vállalat sem lenne képes a semmiből berobbanni olyan nagy nevek mellé mint az iStock, Dreamstime vagy a Shutterstock, ezért a stock.adobe.com oldalon (és az alkalmazásokban) tulajdonképpen a Fotolia adatbázisában lehet kotorászni. Ez nem meglepő mivel tavaly év végén az Adobe felvásárolta a Fotolia-t, így várható volt egy hasonló lépés.

Az exkluzív (Fotolia Infinite) képeken kívül a teljes gyűjtemény elérhető az Adobe Stock oldalain keresztül, ezzel valamilyen szinten a feltöltők forgalma egy kicsit növekedésnek indulhat (fórumokon már többen jelezték, hogy észlelték is ezt a hatást). A legnagyobb különbség a két oldal között az, hogy az Adobe üzleti modelljében teljesen le van egyszerűsítve a fizetés. Mindegy mekkora képet akar valaki letölteni az $10-ba kerül ha egyesével szeretne fizetni, illetve $49-ért lehet egy havi 10 letöltést tartalmazó csomaghoz jutni. Ez csak $29 annak akinek már van érvényes Creative Cloud előfizetése. A feltöltőknek jó hír, hogy fixen 33%-os jutalékot fizetnek az Adobe Stock-on keresztül végrehajtott letöltésekért, ami magasabb mint a Fotolia alap jutaléka.

Felhasználói szintek

További pozitív változás, hogy mostantól fotolia-ranking-levelsa felhasználó saját rangjába az előfizetéses letöltések is teljes letöltésnek számítanak és nem csak egy negyednek. Így gyorsabban lehet előrébb jutni, ami magasabb jutalékokat, azaz nagyobb keresetet jelent. Ez egy jó motiváció lehet, hogy még több képet töltsenek fel. Elméletileg a visszajelzések alapján ezt visszamenőleg is aktiválják a korábbi eladásokra, így előfordulhat, hogy akinek sok letöltése volt, az hirtelen egyik napról a másikra szintet lép a beállítás hatására.

Az Adobe alapvetően elég erős ahhoz (hatalmas felhasználó bázisa van), hogy ez a lépés komoly hatással legyen a Fotolia további sorsára. Meglátjuk mit hoz a jövő, de ha az eladások és az utánuk fizetett jutalékok meredeken emelkedni kezdenek, akkor lehet egy-két hellyel előrébb léphet az oldal sok stockfotós ranglistáján.

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/09/adobefot1.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/09/adobefot1-300x300.jpgKoczur RichárdHírekStockfotózásadobe,fotolia,partner,stock,stockfotózás
Június 16-án a világ vezető kreatív szoftvereket kínáló vállalata elindított saját stock ügynökségét Adobe Stock néven. Így most már a Creative Cloud keretében kínált szoftvercsomag tagjaiból közvetlenül érhetjük el a szerkesztéshez szükséges fotókat, illusztrációkat, nem kell külön böngésző ablakot nyitni. Természetesen csak úgy minden háttér nélkül még egy ekkora vállalat...