Arra gondoltam megpróbálom rövid címszavakban összefoglalni a stock fotózással kapcsolatos tapasztalataimat, meglátásaimat, hogy egy cikken belül a legfontosabb kérdésekre választ kapjatok. Az első és legfontosabb, hogy mi is az a stockfotó? Erre nagyon könnyű válaszolni. Gondolj bele, hogy te mondjuk egy élelmiszer gyártó vagy és az új müzlidhez kell egy fénykép ami egy gyermeket ábrázol amint nyilván müzlit majszol és teli pofával vigyorog. Nem fogsz felbérelni egy fotóst, egy modell gyereket, mert baromi drága lenne. Inkább felmész egy stock oldalra, ami tele van ilyen képekkel és pár dollárér letöltesz egy neked tetszőt. Tehát a lényeg, hogy a stock fotózás előre elkészített képeket jelent bizonyos témákban, amelyet mások pénzért letöltenek és te mint fotós ezért jutalékot kapsz. A stock fotók előre gyártott képek, melyeket alacsony áron tesznek elérhetővé szabad felhasználásra. Egy átlagos stock fotó ára 1-10$ között mozog. Ezért a pénzért a vásárló bizonyos példányszám-határon belül szabadon felhasználhatja kiadványában, honlapjában vagy egyéb helyeken. A kedvező ár miatt egy-egy stock fotót akár több tízezerszer is el lehet adni. Nincs megkötés hogy ki készíthet stock fotókat. Az erre szakosodott oldalakra kell csak feltölteni és utána letöltésenként 30-80% jutalékot fizetnek az alkotónak.

Mennyit lehet keresni vele?

A fotósok nagyon nagy része bőven havi 10.000 Ft alatt keres. Ez igazából a kitartáson és a lelkesedésen múlik, hogy te ne tartozzál közéjük. Itthoni fotósok közül sokan keresnek 3-400 ezer forintokat egy hónapban. A legjobbak havi keresete több millió forintban mérhető, de igazából a határ a csillagos ég. Ha nem szánsz rá sok időt, még úgy is össze lehet szedni pár hónap alatt egy-egy fotós kiegészítőre való összeget.

Milyen képeket kéne csinálni?

Erre a válasz az hogy bármilyet. De tényleg. Még az elszáradt fűszállal is lehet keresni. Nyilván van amit visszadobnak “Low Commercial Value” indokkal, de ha még egyszer beküldöd egy hihető magyarázattal, hogy de miért van értéke mégis, akkor általában elfogadják. Egyébként meg elég ha megfelel a képed a technikai paramétereknek (lentebb).

Persze vannak témák amik különösen keresettek: üzleti, orvosi, család témájú fényképek, nyár, egészség, gyümölcsök. Az is segít az eladásban, ha nincs háttér…azaz izolált fehér. Ezeket könnyű testreszabni, átalakítani, ezért népszerűek. Egy későbbi cikkben megírom majd, hogy hogyan lehet könnyen ilyen képeket készíteni.

Hogyan jutok a pénzemhez?

A legegyszerűbb módja a kifizetésnek a paypal (ahonnan át tudod utalni a saját bankszámládra a pénzt). Kérhetsz még moneybookers kifizetést is, de akár postai csekket is, de ezek némiképp körülményesebbek. A kifizetési limit oldalanként eltérő de átlagosan $70-100.

Mik a feltételek?

  • Helyes expozíció (ne legyen a kép se alul- se túlexponált)
  • Helyes fehéregyensúly (minden olyan színű legyen amilyen)
  • Képzaj mentesség (ide értendőek a JPG tömörítési hibák és a túlélesítés is)
  • Minimum 4 megapixeles felbontás
  • Ízléses szerkesztés, vágás (Bővebbe a kompozíciós egyszeregy című cikkben)
  • Ha felismerhető személyek vannak a képen kell egy modell-szerződés – release (többnyire ezek a “modell release-ek” letölthetők minden stock fotós oldalról)
  • Céglogók és védjegyek nem lehetnek egyetlen fotón sem (felismerhető formában)
  • Épületfotózáskor utcanév / házszám nem szerepelhet együtt a fotón
  • Egyes épületek fotójának az értékesítése engedélyköteles ilyenkor property releaset kell feltölteni hozzá (pl. a párizsi Eiffel torony éjjeli képei).

További információért és segítségért nyugodtan forduljatok hozzám, készséggel állok rendelkezésetekre: rkoczur@gmail.com

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2012/11/stockfoto_diohely.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2012/11/stockfoto_diohely-300x300.jpgKoczur RichárdArchív bejegyzésekFeaturedStockfotózásinformáció,leírás,stock
Arra gondoltam megpróbálom rövid címszavakban összefoglalni a stock fotózással kapcsolatos tapasztalataimat, meglátásaimat, hogy egy cikken belül a legfontosabb kérdésekre választ kapjatok. Az első és legfontosabb, hogy mi is az a stockfotó? Erre nagyon könnyű válaszolni. Gondolj bele, hogy te mondjuk egy élelmiszer gyártó vagy és az új müzlidhez kell...