Nagyon sok embernek az első kérdése a stockfotózással való kereseti lehetőségekkel kapcsolatban, hogy ez adózási szempontból mennyire legális, illetve hogyan lehet teljesen fehéren, a jogszabályi előírásoknak megfelelve csinálni. Elmondom, hogy lehet! A magyar adóügyi jogszabályok ismernek olyan fogalmat, hogy külföldről származó jövedelem (van is ilyen rubrika az adóbevallásban). Az itthoni teendőkről legyen elég ennyi, ezt mindenki intézze a könyvelőjével, vagy a szüleivel, vagy éppen aki csinálja az adóbevallását. A lényegesebb kérdés az, hogy a legtöbb oldal úgy működik, hogy alapértelmezésben levonja az adott országnak megfelelő személyi jövedelemadót. Tehát vegyük például a Shutterstock-ot. Az előfizetéses letöltések után egy kezdő fotós, aki még nem érte el az $500-os össz. keresetet darabonként 25 centet kap. Ez a bruttó! Ha nem figyelsz oda, ebből kifizetéskor simán levonnak 10-20-30-ot. Nem tudom most épp mennyit. De itt jön a trükk: Magyarországnak van megállapodása az Egyesült Államokkal (ahol a Shutterstock működik), ezért csak egy nyomtatványt kell kitölteni, amiben nyilatkozol, hogy te tényleg magyar vagy és csak itthon szeretnél adózni a megszerzett jövedelmedből. Ezt a nyomtatványt (W-8 űrlap) így éritek el:

Shutterstock Contributor > Earnings > Tax Center > Submit Form W-8 BEN

Figyelem! A W-8 BEN elnevezésű nyomtatványt kell kitölteni! Nem mást. Ezt Online be lehet küldeni itt helyben. A kitöltésben is segítek, ha esetleg valaki nem lenne otthon ennyire angolban:

1. Name of individual or organization that is the beneficial owner
Ide a teljes nevedet add meg, úgy ahogy a személyi igazolványodban szerepel!

2. Country of incorporation or organization
Ide N/A kerül mivel nem cég vagy (ha nem cégként regisztráltál, de ha igen akkor úgysem itt fogsz segítséget keresni nálam).

3. Type of beneficial owner
Válaszd ki, hogy Individual. Azaz magánszemély.

4. Permanent residence address (street, apt. or suite no., or rural route)
Felső rublika utca házszám, alatta balra város irányítószámmal (pl. Budapest, 1041) , jobbra ország.

6. U.S. Taxpayer Identification Number
Ez a “tricky” része a dolognak. Szerezned kell egy amerikai egyéni adózó azonosítót (szép magyar fordításban). Ehhez ki kell töltened a W-7 formot, nagyjából hasonló adatokkal mint ezt. Erre majd 4-6 héten belül válaszolnak és kapsz egy ilyen “TIN” számot és azt kell beírni ebbe a rubrikába.  

Erre a lépésre már nincsen szükség, egyéni adózóknál nem szükséges kiváltani.

7. Foreign tax identifying number, if any (optional)
Ide kerül a magyarországi adóazonosítód (8 számjegy)

8. Reference number(s) (optional)
Ide ne írj semmit!

9. I certify that (check all that apply)
Pipa kerül az a.) és a b.) ponthoz, illetve Hungary-t írd be az a.)-hoz.

10. Special rates and conditions (if applicable)
Első rubrika: 11(1) – Második rubrikra: 0% – Harmadik rubrika: Royalty Income – Images/Other

11. Part III – Notional Principal Contracts
Ezt nem kell bepipálni

Alulra beírod a teljes neved, meg azt hiszem az e-mailedet és készen is vagy. Elsőre bonyolultnak tűnik, de ne aggódj annyira nem vészes. És a legjobb hogy csak egyszer kell megcsinálni, nem kell minden évben. Ha ez megvan, akkor minden év elején küldenek PDF-ben egy kereset igazolást az előző évre, amit majd csatolni kell az adóbevallásodhoz.

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/Fotolia_11718887_Subscription_Monthly_XL-1024x680.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/Fotolia_11718887_Subscription_Monthly_XL-300x300.jpgKoczur RichárdHasznos információkStockfotózásadózás,információ,jog,közérdekű,stock
Nagyon sok embernek az első kérdése a stockfotózással való kereseti lehetőségekkel kapcsolatban, hogy ez adózási szempontból mennyire legális, illetve hogyan lehet teljesen fehéren, a jogszabályi előírásoknak megfelelve csinálni. Elmondom, hogy lehet! A magyar adóügyi jogszabályok ismernek olyan fogalmat, hogy külföldről származó jövedelem (van is ilyen rubrika az adóbevallásban). Az...