Neked a legfrissebb firmware van a fényképezőgépeden? Vagy tudod-e egyáltalán, hogy mi az a firmware? A fotósok nagy többsége nem szentel kellő figyelmet ennek frissítésére, sőt egyáltalán nem szentel figyelmet neki, pedig érdemes néha megnézni, hogy van-e értelme feltenni a legújabbat. Ez ugyanolyan, mint amikor a telefonodon frissíted az androidot. Nagyjából.

Mi az a firmware és miért fontos?

A fényképezőgép lényegében egy kis számítógép, ugyanúgy van benne egy processzor, memória és különböző egyéb alkatrész, amelyeknek együtt kell működniük. Ehhez viszont szükség van egy szoftverre amely ezt az egészet vezérli, mint egy operációs rendszer a számítógépen. Ez a szoftver a firmware. Tulajdonképpen a masinád virtuális agya, ő kezeli az egyes “perifériákat” (memóriakártya, vaku, stb), de ő kezeli azokat a folyamatokat is ami az autófókuszt, zajszűrést, képfeldolgozást, meg úgy általában mindent befolyásol. A firmware nélkül csak egy darab műanyag lenne a kamerád, nem tudnád használni.

Miért érdemes frissítéseket keresni?

Általában a frissebb szoftver kisebb hibajavításokat, vagy valamilyen funkciónak a fejlesztett változatát tartalmazza. Nem mindig szükséges a frissítést végrehajtani, sőt vannak a fényképezőgépek, amelyekre sosem jelent meg firmware update.

Amikor egy új masina megjelenik, a gyártó összerakja és feltölti rá a hozzá való szoftvert. Ezt még csak prototípusokban tesztelték, így előfordul hogy egy-két rejtett hiba még nem jött elő. Azonban a nyilvános megjelenést követően, tömegek kezdik el használni és előfordul hogy a felhasználók találnak olyan hibákat, amelyek a béta teszt időszak alatt nem kerültek elő. Ha ezek a problémák nem egyediek, akkor a gyártó kivizsgálja és többnyire a firmware frissítésével megoldja ezt, amit mindenki magának le tud tölteni a gyártó honlapjáról és fel tud telepíteni a fényképezőgépre.

Előfordul olyan is, hogy azért adnak ki egy frissebb változatot a szoftverből, mert valamilyen kiegészítő funkciót adnak ezzel: például több támogatott nyelvet, vagy nagyobb szabadságfokkal rendelkező manuális módot.

Mikor keress frissítéseket?

Nem kell túlaggódni a kérdést, de 2-3 havonta nem árt ránézni a gyártó oldalára. Illetve ha veszel egy új gépet (kivéve ha a modell akkor jelent meg pár napja), akkor is nézd meg, hátha van friss szoftver. A régebbi típusokhoz már elég ritkán adnak ki frissítést, de azért évente egyszer nem kerül semmibe azt is leellenőrizni. Ha még sosem kerestél frissítéseket a gépedhez, akkor most van itt az ideje:)

Milyen firmware van a fényképezőgépeden most?

Ahhoz, hogy megtudd a legfrissebb szoftver fut-e a masinádon, meg kell nézned, hogy milyen verziójú a jelenlegi. Ezt valahol a gép menürendszerében találod, sajnos egzakt leírást nem tudok hozzá adni, mert minden gépen máshol van és nem is mindig teljesen egyértelmű, hogy hol. Ha nagyon nem találod, olvasd el a használati útmutatót. Ha már az sincs meg, akkor se csüggedj, mert a gyártó honlapján megtalálod letölthető formában.

canon firmware lcd kijelző verzió frissítés

A legfrissebb firmware-t úgyszintén a gyártó oldalán találod a Terméktámogatás vagy Letöltések szekció környékén. Nyilván nem mindegyik oldalon pont így van elnevezve, de keress valami hasonlót. Általában az összes megjelent verziót elérhetővé szokták tenni. Ilyenkor érdemes elolvasgatni, hogy melyikben milyen változásokat csináltak. Mindenképp újabbat rakjál fel, mint ami az aktuális a kamerádon, de ha olyan verzió van csak ami esetleg nem hibát javít hanem csak valamilyen plusz funkciót ad, amire nincs szükséged, akkor inkább ne nyúlj hozzá. Nagyon figyelj, hogy csak pontosan a te típusodhoz való firmware-t akard felrakni, mert nagy galibát csinálhatsz, ha nem azt teszed. Az alábbi listában megtalálod a nagyobb gyártók oldalát:

Miért olvasd el a leírást frissítés előtt?

Azért, mert ha bármi balul sül el a frissítés közben, akkor egy üres műanyagkupac lesz az eredménye, azaz egy használhatatlan fényképezőgép, amit csak a márkaszervizben tudnak újra életre kelteni. Ezt gondolom nem akarod. Mindig feltöltött akkumulátorral kezdj neki, mert ha közben lemerül és kikapcsol azzal vége. Bármilyen egyéb okból történő megszakítása a folyamatnak is egy halott gép lesz az eredménye, illetve ha nem a hozzá való szoftvert próbálod ráapplikálni, az sem épp kifizetődő. A használati utasításban részletesen le van írva, hogy lépésről lépésre hogyan kezdj neki a frissítésnek és mire figyelj. Mindig olvasd el az útmutatót!

Remélem sikerült minden kérdésre választ kapnod a firmware update-el kapcsolatban. Ha mégsem, akkor nyugodtan kérdezz hozzászólás formájában!

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/07/670px-Transfer-Pictures-from-Camera-to-Computer-Without-Any-Sofware-Step-2Bullet1.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/07/670px-Transfer-Pictures-from-Camera-to-Computer-Without-Any-Sofware-Step-2Bullet1-300x300.jpgKoczur RichárdTippek és Trükkökfirmware,karbantartás,szoftver
Neked a legfrissebb firmware van a fényképezőgépeden? Vagy tudod-e egyáltalán, hogy mi az a firmware? A fotósok nagy többsége nem szentel kellő figyelmet ennek frissítésére, sőt egyáltalán nem szentel figyelmet neki, pedig érdemes néha megnézni, hogy van-e értelme feltenni a legújabbat. Ez ugyanolyan, mint amikor a telefonodon frissíted az...