Az egyik leggyakoribb felmerülő probléma a stock oldalakra feltölteni kívánt képekkel kapcsolatban, hogy nincs egységes szabályozása az egyes ügynökségeknek. Valahol szigorúbbak, valahol nem. A jog azonban fix. Vannak azonban olyan pontok, amiket mindenképpen érdemes figyelembe venni, ha nem szeretnénk, hogy minden második képünket visszautasítsák (vagy neadjisten valaki véletlenül bepereljen).

  • Emberek: Legyen szó kimondottan modell fotózásról, vagy csak a parlament lépcsőjén véletlenül ott ücsörgő suhanc gyerekről – teljesen mindegy – ha ember szerepel a képen akkor egy úgynevezett Model Release-t ki kell tölteni és alá kell íratni vele, hogy hozzájárul ahhoz, hogy azt a képet amin szerepel értékesíteni fogják. Ezt a nyomtatványt a legtöbb stock oldalról le lehet tölteni. Abban az esetben is szükséges ez az irat, ha úgy gondolod, az “alany” nem felismerhető a képen (azaz az arca nem látszik). Ugyanis már az is elég ha ő saját magát felismerheti, amit ugyebár ruházatból, helyszínből is megtehet. Vagy csak spontán tudja hogy néz ki hátulról például. Szóval egy szó mint száz: MODEL RELEASE minden esetben!Ez alól van egy kivétel, az úgynevezett “editorial” képek, de ezt a kiskaput nem érdemes használni mert – sajtófotók kivételével – nem nagyon töltenek ilyeneket a korlátozott jogi felhasználhatóságuk miatt.
  • Márka: Logó, védjegy vagy bármilyen szellemi tulajdonjoghoz kötött embléma és megjelenés fotózása tök fölösleges, mert úgyis vissza fogják hajítani. Épületek esetében tehetünk kivételt, ott egy a Model Release-hez hasonló nyomtatványt – úgynevezett Property Release-t – kell kitölteni az adott épület tulajdonosával. Például az Eiffel-torony éjszakai fotózásához kell engedély, mert a kivilágítását készítő cég birtokolja a vizuális megjelenésének jogát. Minden egyéb esetben (márkalogók, felismerhető formák) semmilyen lehetőség nincs, egyedül az, hogy leretusáljuk a képről (amennyiben ez megoldható).
  • Autók: A védjegyeken belül külön állatfaj a járművek fotózása – azon belül is főleg az autók (manapság most már a mobiltelefonok is csatlakozni fognak lassan hozzájuk). Ugyanis az autóknál minden egyes apró design elem le van védve. Például ha egy Audi sebváltógombjáról akarok közeli képet készíteni, azt nem tehetem meg, mert egy kicsit is hozzá értő megmondhatja hogy az egy Audi sebváltója…hiába nincs rajta a négy karika. Shutterstock-on két éve volt egy nagyobb “purgálás”, amikor is az autós képek 90%-át törölték az oldalról. Röviden: felejtsd el az autós képeket!
  • Feliratok: Épület fotózásnál szokott a legkevésbé feltűnő hibák közé számítani amikor egy képen szerepel a házszám és az utca neve is. Ez tilos. A legegyszerűbb minden feliratot kiretusálni: házszámok, reklámtáblák, boltnevek, utcanévtáblák, útburkolati szövegek. Nyilván a stoptábláról nem kell pirossal lesatírozni a stop szót. Csak ésszel:)
https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/lawyers.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/lawyers-300x300.jpgKoczur RichárdHasznos információkStockfotózásfeltételek,jog,szerződés
Az egyik leggyakoribb felmerülő probléma a stock oldalakra feltölteni kívánt képekkel kapcsolatban, hogy nincs egységes szabályozása az egyes ügynökségeknek. Valahol szigorúbbak, valahol nem. A jog azonban fix. Vannak azonban olyan pontok, amiket mindenképpen érdemes figyelembe venni, ha nem szeretnénk, hogy minden második képünket visszautasítsák (vagy neadjisten valaki véletlenül bepereljen). Emberek: Legyen...