Képzaj – A senkinek sem hiányzó értelmetlen pixeles, kásás pöttyök amelyek gyakran jelennek meg a fotókon. Ezek a bosszantó színes elváltozások ott jelennek meg ahol semminek nem kéne lennie. Ha túl “elnéző” vagy a képzajjal, gyakran kaphatod a következő visszautasítási indokot a képügynökségektől:

Noise. Noise, film grain, over-sharpening, or artifacts at full size.
– Azaz: Zaj, szemcsésedés, túl-élesítés, vagy képhibák látszódnak teljes méretnél

Ez nagyon gyakori indok, mert ez az elsődleges hiba amit minden ügynökség a legszigorúbban vesz és a legkisebb mértékű képzajnál lendületből dobják vissza képeinket. Hogyan kerülhetjük el ezt a bosszantó dolgot? Több mindenre is figyelnünk kell.

  1. Alacsony ISO érték – Lehetőség szerint szorítkozzunk az ISO100-as, vagy ha a gépünk tudja ISO80 vagy ISO50 értékekre. Minél kisebb fényérzékenységet állítunk be, annál kisebb az esélye, hogy nem kívánt zajosodás fogja megkeseríteni az életünket. ISO200 még esetleg elfogadható lehet, de az afölötti értékeket felejtsük el.
  2. Rövidebb záridők – Ha nem kifejezetten fontos, akkor kerüljük az indokolatlanul hosszú (>10 mp) záridőket. A 10 mp-nél hosszabb záridők nagyban növelik a sötétebb részletek zajosodását. Ha kell inkább használjunk tágabb rekeszt és több expó készítésével hidaljuk át a kisebb mélységélesség okozta hátrányokat.
  3. Pontos expozíció – Próbáljuk meg eltalálni a lehető legpontosabb beállításokat, hogy utólag ne kelljen sötétíteni vagy világosítani a képen, mert ezek is rontják a minőséget. Még akkor is ha RAW-ba dolgozunk. Igaz ilyenkor (szinte) észrevehetetlen mértékben, de sok kicsi sokra megy. Ha nem sikerül pontosan exponálnunk akkor is inkább túlexponált legyen a kép mint alulexponált, mert sötétítésnél kevesebb zaj keletkezik. Arra persze vigyázzunk, hogy ne égessünk ki teljesen semmit.
  4. DSLR gépek – Ha pénztárcánk engedi használjunk minél nagyobb érzékelővel felfegyverzett gépet. Szinte alapvető elvárás (habár manapság már nem kizárólagos) a minimum belépő szintű DSLR masinák használata. Legkevesebb zajt az úgynevezett full-frame gépek produkálnak, amelyek képérzékelője pontosan akkora mint a régi filmes gépekhez való filmen egy kocka. Azonban ezek a gépek nem halandó emberek pénztárcájához vannak sajnos méretezve.
https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/white-noise2-1024x768.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/white-noise2-300x300.jpgKoczur RichárdHasznos információkStockfotózáshibák,indoklás,ISO,minőség,zaj
Képzaj - A senkinek sem hiányzó értelmetlen pixeles, kásás pöttyök amelyek gyakran jelennek meg a fotókon. Ezek a bosszantó színes elváltozások ott jelennek meg ahol semminek nem kéne lennie. Ha túl 'elnéző' vagy a képzajjal, gyakran kaphatod a következő visszautasítási indokot a képügynökségektől: Noise. Noise, film grain, over-sharpening, or artifacts...