Mindegy hogy egy tájképet, valami ételt vagy portrét fotózol, ki kell választanod egy területet amire fókuszálsz, míg a kép egy része (a háttér vagy az előtér) mindenképp fókuszon kívül esik. Olyan is előfordulhat, hogy semmi nem lesz megfelelően fókuszált a képen. Ennek eredménye a következő válaszüzenet az ügynökség ellenőrzőitől:

Focus. Your image is not in focus or focus is not located where we feel it works best.
– Azaz: Fókusz. A képed nem elég éles, vagy az élességet nem oda állítottad, ahol szerintünk a legmegfelelőbb lenne.

Sajnos az élesség miatti visszadobások között is szép számmal akadnak olyanok, amelyek nem kerülhetik el a szubjektivitás ingoványosságát. Elsősorban az szokott gyakori hiba lenni, hogy aki frissen kezd bele a stock fotózásba, korábban általában kreatív fotókat készített. Utóbbinál sokkal nagyobb rugalmasságot visel el az élesség beállítása terén. Azonban az eladásra szánt képeket olyan szemmel kell nézni, hogy minél jobban fel lehet-e használni reklámokhoz, grafikákhoz. Tehát, igyekezzünk mindig a témára fókuszálni és lehetőleg legyen minden éles belőle. Ha kell kattintsunk többször és több képből rakjuk össze a feltöltendő témát.

Mindig igyekezz a fő témán tartani az élességet, de előtte mindig konkrétan gondold el, hogy mire is fogják használni, vagy szerinted mire lesz használható a kép és ennek ismeretében válaszd ki a fő témát.

Sok sikert:)

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/focus-22-1024x768.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/focus-22-300x300.jpgKoczur RichárdHasznos információkStockfotózáséletlen,fókusz,hibák,indoklás,rekesz
Mindegy hogy egy tájképet, valami ételt vagy portrét fotózol, ki kell választanod egy területet amire fókuszálsz, míg a kép egy része (a háttér vagy az előtér) mindenképp fókuszon kívül esik. Olyan is előfordulhat, hogy semmi nem lesz megfelelően fókuszált a képen. Ennek eredménye a következő válaszüzenet az ügynökség ellenőrzőitől: Focus. Your...