A stockfotózás – mint pénzkereseti lehetőség – legnagyobb előnye, hogy viszonylag könnyen nyomon lehet követni, hogy mit mikor ki töltött le, mennyit kerestünk vele…stb. Gyakorlatilag perc pontossággal lehet követni az egyes oldalakon az eladásokat, letöltéseket. Persze a fő előnye ennek az, hogy a fotósok, grafikusok láthatják, hogy mi az amit szeretnek az emberek és sok eladást generál és mi az amit nem, így lehet tervezni vele, hogy milyen jellegű képeket készítenek a jövőben.

Amíg egyetlen ügynökségnél bonyolítod az üzletet, addig nincs is különösebb probléma, de amint 3-4 oldalon is fent vagy már bele lehet bonyolódni rendesen a különböző stock ügynökségek különböző kezelő felületébe. Arról nem is beszélve, hogy egyedül az iStockphoto is már olyan komplikált statisztikákat képes gyártani, hogy szinte áttekinthetetlen.

Erre kínál megoldást a StockPerformer

stockperformer-logo-300x60Egyesek Excel táblákba gyűjtögetik a különböző adatokból kinyert releváns információkat minden hónapban – én is ezt tettem sokáig – de sokkal kiforrottabb módszert ajánl a Stock Performer oldala. Gyakorlatilag minden nagyobb Stock ügynökségtől képes adatokat gyűjteni és azt egyetlen könnyen kezelhető felületen megjeleníteni. Ráadásul még telepítenünk sem kell semmit, a program teljesen platformfüggetlen, böngészőből futtatható.

Az egyetlen dolog ami kell hozzá egy beépülő modul ami azonban mindhárom elterjedt böngészőhöz rendelkezésre áll. Mivel az oldal nagyrészt a GettyImages tulajdona ezért magától értetődő, hogy az iStockphoto-hoz adja a legtöbb segítséget, de az egyéb microstock lehetőségeket használó fotósoknak sem kell csüggedniük!

stockperformer-agencies1

 

A regisztráció és bejelentkezés után (illetve miután összehangoltuk a különböző oldalakkal a rendszert) a kezdő oldalon (Overview Dashboard) láthatjuk a napi illetve a havi eladási statisztikákat. Röviden, keményen, tisztán. De beállíthatjuk hogy egyből láthassuk a legtöbb eladást generáló képeinket, vagy a Sales Breakdown szekcióban ellenőrizhetjük, hogy az eladásaink hány százaléka származott előfizetésből, és mennyi közvetlen kredites vásárlásból. További szűrési feltétel lehet a szerkesztői (editorial) illetve üzleti licencek aránya vagy a vásárlások földrajzi hely szerinti eloszlása. Ezek mind segíthetnek abban, hogy a későbbi képek készítésénél illetve kulcsszavazásánál jobban tudjál pozicionálni a több jövedelmet hozó témákra, területekre.

Mibe kerül ez egy halandónak?

Sajnos a szolgáltatás nem ingyenes, hiszen egy pénzkereseti lehetőséghez kínálnak további eszközöket. Ennek megfelelően nem is ajánlható mindenkinek, hiszen ha többe kerül a statisztikát készítő portál használatának havidíja, mint amit egy hónapban keresünk a letöltésekkel, akkor nagyon buták vagyunk, ha erre költjük a pénzünket. Két különböző jogosultsági szinteket kínáló tagság közül választhatunk:

stockperformer-price-300x279

  • Sparrow (azaz veréb): 7,5€/hónap-ért (ha egy évet kifizetünk egyben) gyakorlatilag a legfontosabb alapfunkciókat kapjuk, a legtöbb fotósnak ez tökéletesen elég. Ha csak havonta szeretnéd fizetni, akkor viszont már 9€ az ára.
  • Eagle (azaz sas): 24€ illetve 29€ a havidíja attól függően hogy évente, vagy havonta szeretnénk fizetni. Ez a profi stockfotósoknak való és azoknak akik valóban nagyon komolyan veszik a stockfotózás adta kereseti lehetőségeket. Ezzel már a kollekcióinkat is külön kezelhetjük, és rengeteg különféle analitikát állíthatunk be.
https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/07/stockperformer-review-702x336.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/07/stockperformer-review-702x336-300x300.jpgKoczur RichárdStockfotózásTesztTippek és Trükkökstatisztika,stockfotózás,szoftver,teszt
A stockfotózás - mint pénzkereseti lehetőség - legnagyobb előnye, hogy viszonylag könnyen nyomon lehet követni, hogy mit mikor ki töltött le, mennyit kerestünk vele...stb. Gyakorlatilag perc pontossággal lehet követni az egyes oldalakon az eladásokat, letöltéseket. Persze a fő előnye ennek az, hogy a fotósok, grafikusok láthatják, hogy mi az...