Rengeteg cikk kering körbe-körbe az információs szupersztrádán, hogy milyen objektív, milyen váz, milyen memóriakártya, milyen állvány stb. kell hogy legyen egy fotósnak. Na de elég kevés cikket találtam arról a témáról, hogy milyen lehetőségek nyílnak az Adobe univerzum határain túl, ha utómunkára kerül a sor. Mert igen, van élet a Photoshop-Lightroom-Bridge szentháromságon túl! Mondom ezt úgy, hogy egyébként én nem léptem még ki belőle, de esküszöm megpróbáltam. De nem akarok részrehajló lenni, úgyhogy most jöjjön egy elfogulatlan piaci körkép a fotós szoftverek útvesztőjéből.

Szoftverek RAW feldolgozáshoz

Photoshop Lightroom logo felhasználói felület alternatíva

Adobe Photoshop Lightroom

Nyilvánvalóan ez szerepel a lista élén, hiszen piacvezető “alkotásról” van szó. Aki birtokában van egy CC Photographers Pack előfizetésnek (12,69 €/hó), annak automatikusan jár ez a szoftver is, így akár mondhatnánk ingyenesnek is, hiszen alapvetően a Photoshop miatt szoktak erre a csomagra előfizetni. Ha meg akarjuk egyedi programként vásárolni, akkor viszont keményen a pénztárcánkba kell nyúlni, ugyanis ez 135 €-ba kerül.

Ezért a kis beruházásért cserébe kapunk egy Mac-en és Windows-on is remekül és stabilan elkaristoló eszközt, ami képes szépen katalógusokba rendezni a képeinket, remekül és gyorsan kezeli a RAW fájlokat, minden igényt kielégítő rendszerező (kulcsszavazás, mappastruktúra, cím, értékelés) felülettel rendelkezik és az egész felhasználói élmény olyan mint egy komótos folyam sodrása: egyenletes és folyamatos.

Tulajdonképpen semmi negatívumot nem tudok mondani róla az árán kívül, ami mondjuk elég nagy negatívum. A legújabb verzióban már az alapvető retusálási funkciókat is elég szépen felfejlesztették, szinte már photoshop nélkül egymagában is elboldogul a legtöbb utómunkával. Talán még kontraként említhető, hogy az alább következő vetélytársakhoz képest nagyobb rendszerigénye van, de aki képekkel foglalkozik, az ne egy “386”-oson kísérletezzen.

Platform: Windows, Mac

Ár: 4000 Ft/hó (Photoshoppal együtt) vagy 41.850 Ft (PS nélkül)

raw therapee logó felhasználói felület lightroom alternative

RAWTherapee

Most jönnek az érdekességek. Első ránézésre ez a gyöngyszem egy tökéletes koppintása a Lightroomnak. Olyannyira, hogy az elrendezés és a kezelőszervek is kísértetiesen ugyanúgy néznek ki és ugyanott vannak. Ezzel nem lenne baj, sőt! Én tök örültem volna egy ingyenes Lightroomnak. De sajnos az internet nem így működik, ha valami ingyen van ott biztos lesz valami kompromisszum, sajnos.

Ezesetben az, hogy egy kifejezetten instabil programról van szó. Teszteltem Linux (Debian) és Windows alatt is és sajnos az a tapasztalatom, hogy egyformán előfordul mindkettőnél – nem is olyan ritkán – hogy az egész befagy és kilép minden szó nélkül. Ha ez nem lenne elég pont azt a funkciót nem koppintották le, ami a legjobban tudná meggyorsítani a képfeldolgozást. A “Sync” gombot. Azaz nem lehet azt megcsinálni vele, hogy lemásolja egy kép beállításait több másikra egy gombnyomással. Ami valljuk be elég nagy hendikep a Lightroom-al szemben. Viszont cserébe ingyen van és tényleg mindent tud ezen kívül amit a nagy testvére. Egy-két beállítási lehetőségnél még talán túl sokat is tud, annyira részletesen lehet állítani mindent (csak az élesség állításhoz van vagy 10 csúszka, a feléről azt sem tudom mire való). A legtöbb fotósnak tök fölösleges ennyi minden, viszont könnyű elveszni a sok csúszka között. Ja, viszont van minden operációs rendszerre!

Platform: Linux, Windows, Mac

Ár: ingyenes

digikam képszerkesztő szoftver lightroom alternatíva

digiKam

Itt van rögtön egy másik ingyenes cross-platform (minden operációs rendszeren használható) versenyző. Hozzá is volt szerencsém, amikor elhatároztam, hogy márpedig én áttérek Linuxra. Stabil és minden igényt kielégítő program egyébként, de én a kezelőfelületét nem tudtam megszokni. Itt sincs lehetőség kötegelt feldolgozásra (vagy legalábbis én nem találtam meg).

Alapvetően katalógus program, vagy hát legalábbis ezzel a funkcióval indít és minden képnél külön be kell menni a szerkesztéshez, ha szeretnénk érdemben is dolgozni velük. Egyébként használható és sokat tudó szoftver, de aki Lightroomról szeretne áttérni annak komoly kihívás lesz megszokni a merőben eltérő felhasználói felületet.

Platform: Linux, Windows, Mac

Ár: ingyenes

ACDSee Pro

Az innentől kezdőd programokkal nincs saját tapasztalatom, de nem hagyhattam ki őket a felsorolásból. Az ACDSee Pro egy fizetős szoftver, képfeldolgozásra van kihegyezve (míg az Ultimate inkább képkezelésre). Csak Windows és Mac támogatás jellemzi, a Linuxosok most nem örülhetnek, ha ezt szeretnék használni.

Ár: 12.000 Ft

Darktable

Az előbb hazudtam, mert a Darktable-t próbálgattam Linux-on, de valahogy a videokártyám heggesztett illesztőprogramja miatt állandóan kifagyott, így nem tudok érdemi információval szolgálni róla. Az biztos, hogy egy fekete báránnyal van dolgunk, hiszen mind Mac-re, mind Linuxra elérhető, ez az amúgy ingyenes gyöngyszem, de aki a Microsoft operációs rendszerét preferálja, az kénytelen lesz másik alternatíva után nézni.

Ár: Ingyenes

LightZone

A képernyőképek alapján ez is egy jól sikerült Lightroom koppintás, még a csúszkák elhelyezése is kísértetiesen az Adobe programjára emlékeztet. Fórumokon jókat írnak róla, érdemes lehet kipróbálni. Elérhető mindhárom rendszerre, így ez nem jelenthet akadályt az open-source szoftverek kedvelőinek.

Ár: Ingyenes

Szoftverek utómunkához, komolyabb szerkesztéshez

adobe photoshop indító képernyő betöltés alternatíva

Adobe Photoshop

Nyilvánvalóan a piacvezető termékkel, a már-már egyeduralkodó Photoshoppal indítom a felsorolást. A neve általánosságban igeként beépült a fotós szlengbe, holott közel sem mindenki ezt használja (csak majdnem mindenki). Úgy gondolom nem kell különösebben ecsetelnem az előnyeit, mert van neki elég. Mióta kihozták a Creative Cloud verzió, ami havidíjas szolgáltatásként használható és cserébe folyamatosan a legfrissebb kiadást használhatjuk, tulajdonképpen kiradírozták az egyetlen nagy hátrányát a programnak: az árát. Havi 4000 Ft-ért abszolút nem drága egy ilyen tudású szoftvercsomag.

Egyébként a PS magában is képes a RAW feldolgozásra az Adobe Camera RAW funkciójának köszönhetően, de a Creative Cloud előfizetéshez jár Lightroom is, így én inkább azt szoktam használni a már fent említett előnyei miatt. Nem is szaporítanám a szót, a Photoshop nem véletlenül piacvezető, nem igazán van ellenfele.

Platform: Windows, Mac

Ár: 4000 Ft/hó

gimp logó photoshop alternatíva szoftver

Gimp

Általában ha open-source források kerülnek szóba képszerkesztés kapcsán, mindig a Gimp az első ami szembe jön. De hogy miért? Festegeni nagyon jó, de fotó feldolgozásra szerintem használhatatlan. De ez persze csak az én véleményem.

Jó a rétegkezelése, meg szép a felhasználói felület, de amire én használnám (fekete fehér konverzió csatornánként, görbék, szelektív expozíció korrekció..stb) arra pont nem jó. Vagy lehet én vagyok béna, ez benne van a pakliban. Ami még egy érdekes kis negatívum, amivel gyakran találkoztam amíg próbálgattam ezt a kis aranyost, hogy ha sok egyedi betűtípus van telepítve Windows alá, akkor előfordulhat, hogy valamelyikkel nem tud mit kezdeni és kapásból indításkor lefagy. Persze minek használok annyi betűtípust….

Platform: Windows, Mac

Ár: ingyenes

Valójában nem is szeretnék itt további felsorolást kezdeni, mert egyrészt más programot nem nagyon próbáltam mélyebben (csak a Paint.net volt fenn, de az még a Gimpnél is kevesebb funkcionalitással rendelkezik). Sajnos azt kell mondjam, hogy a két fenti szoftver közül kell választania annak aki komolyabb utómunkát szeretve végezni a képeivel.

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/07/lightroom-1024x576.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/07/lightroom-300x300.jpgKoczur RichárdTesztszoftver,teszt,utómunka
Rengeteg cikk kering körbe-körbe az információs szupersztrádán, hogy milyen objektív, milyen váz, milyen memóriakártya, milyen állvány stb. kell hogy legyen egy fotósnak. Na de elég kevés cikket találtam arról a témáról, hogy milyen lehetőségek nyílnak az Adobe univerzum határain túl, ha utómunkára kerül a sor. Mert igen, van élet...