Volt alkalmam jó ideig próbálgatni a fotós társadalom egyik legelterjedtebb halszem optikáját (az ára miatt), a Samyang 8 mm Fisheye-t. Találkozhattatok vele több különböző néven, ugyanis a Samyang még Walimexként is forgalmazza ugyanazokat a lencséket. Nagyon mélyre ásó technikai információkat nem fogok itt megosztani, ahhoz ha kíváncsiak vagytok rá látogassatok el mondjuk a lensbuyersguide.com oldalára. Én a saját tapasztalataimat szeretném megosztani.

Az első és legfontosabb élmény, amikor a kezembe került az optika, hogy belépő szinthez képest drága (90-120 ezer forint között lehet hozzájutni) és manuális. Ellenben nagyon minőségi összeszerelés jellemzi, fém bajonettel, minden nemű kotyogás, vagy holtjáték nélkül. Masszív darab na!samyang_8mm_fisheye

Mivel APS-C méretre lett tervezve ezért fullframe gépeken nehézkes a használata. Mégpedig azért, mert a nagy látószög miatt a szokásosnál jóval nagyobb peremterület lesz tök fekete, ami a fénymérésbe alaposan beleszól. De ez végülis lényegtelen, tekintve hogy csak Manual módban lehet használni a kisebb gépeken is.

A rajzolata meglepően éles, ahhoz képest, hogy milyen kis egyszerű szerkezet ez. Ráadásul f/8-as blendeérték fölött gyakorlatilag elegendő a 3 és a 1,5 métert jelző pöttyök közé állítani az élességet és hacsak nem tök közelről akarunk valamit fotózni, mindig éles kép lesz az eredmény. Torzítás szempontjából a nyilvánvaló halszem effektust nem említem, viszont a színképben sokszor elég erős kromatikus aberrációt lehet tapasztalni főleg a széleken. Ami érdekes ezzel kapcsolatban, hogy a kép közepén viszont egyáltalán nem jelentkezik, ami arra utal, hogy a színszórás is torzítva van geometriailag is. Ugyan nem teszteltem a Nikon vagy a Canon hasonló kaliberű halszem lencséit, de gyanítom ott ez nem így jelentkezik.

[fliiby]https://fliiby.com/file/cnslj93jsgb/[/fliiby]

[fliiby]https://fliiby.com/file/drud0bpyh9a/[/fliiby]

Stockfotózásra csak korlátokkal használható, épp a fenti okok miatt többek között, de amúgy is tökéletesnek kell lennie egy képnek ami halszemmel készült ahhoz hogy elfogadják. Érdemes a kulcsszavak közé beleírni, hogy “distorted”, “fisheye” így egyértelmű lesz az elbírálónak, hogy direkt olyan a kép amilyen (ugyanis ha nagy tereket fotózol, ott annyira nem érződik a halszem effektus, viszont azért valamennyi torzítás igen.

Mindenesetre nagyon tetszett és ha valaki megengedheti magának mindenképp javaslom a beszerzését, határozottan jó időtöltés egy ilyen merőben más látószögből nézni (és fotózni) a világot!

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/10/fish-eye-literaly-1024x680.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/10/fish-eye-literaly-300x300.jpgKoczur RichárdTesztobjektív,samyang,teszt,vélemény
Volt alkalmam jó ideig próbálgatni a fotós társadalom egyik legelterjedtebb halszem optikáját (az ára miatt), a Samyang 8 mm Fisheye-t. Találkozhattatok vele több különböző néven, ugyanis a Samyang még Walimexként is forgalmazza ugyanazokat a lencséket. Nagyon mélyre ásó technikai információkat nem fogok itt megosztani, ahhoz ha kíváncsiak vagytok rá...