Szokták mondani mindenféle szakterületekről, hogy aki nem ért hozzá az tanítja. Ezt persze nem kell egy az egyben készpénznek venni, inkább úgy kell értelmezni, hogy tanítani sokszor egyszerűbb, mint venni a fáradtságot és megfogadni a saját tanácsainkat. Ilyen például a stock fotózás is. Írtam nem egy cikket arról, hogy kitartónak kell lenni, elkötelezettnek folyamatosan gyártani a fotókat és feltölteni. Ezek mind-mind jó tanácsok, nekem mégis 3 év alatt összesen 250 képből áll a portfólióm. Miért? – Teheted fel a kérdést! A válasz pedig a motiváció, de nem feltétlen olyan megközelítésben, ami a kreatív fotózásnál működik, hiszen itt pénzkeresésről van szó, ami egy sokkal személytelenebb dolog.

Valljuk be: a stockfotózás alapvetően nem egy túl kreatív dolog, ha nagy pénzt akarunk kaszálni vele, akkor kimondottan unalmas is tud lenni a futószalagon gyártott képek feltöltögetése. Egyszer ültem egy előadáson, amit egy olyan fotós tartott aki kizárólag ebből él és ő mondta hogy annyit keres vele, hogy egy külön embert foglalkoztat arra, hogy a képeit kulcs-szavazza és feltöltse. De ehhez napi 8 órában lövi a képeket. Természetesen nem kell annyira sajnálni, mert ehhez hozzá tartozik, hogy rengeteget utazik, hogy a világ minden tájáról gyűjtögethesse a fényképeket, amiből aztán az utazásaihoz szükséges pénze származik. Ez így nagyon jól hangzik, de ha a dolgok mögé akarunk nézni, valójában ahhoz hogy erre a szintre eljusson egyrészt nagyon jó fotósnak kell lennie, másrészt az első 1-2 évben hihetetlen mennyiségű időt és energiát kellett beleölnie képek készítésébe, feltöltésébe. Mennyi időt pontosan? Hát ennyit:

stockfotózás időgazdálkodás pénzkeresés diagramm

Az egyik legnagyobb motiváció gyilkos terület rögtön az első pont. Minden – ismétlem, minden – témáról van már fenn több tízezer kép. Nehéz újat alkotni. És ezért kell nagy fokú elkötelezettség és monotonitás tűrő képesség, mert nyugodtan csinálhatsz olyan képeket ami már van fenn, mert lehet hogy pont a te képedet töltik le, viszont ez közel sem kreatív munka, inkább ahhoz tudnám hasonlítani mint mikor a futó szalag mellett jönnek újra és újra ugyanazok az alkatrészek amit össze kell csavarozni.

Ha megvan a “mit”, végül is a képkészítés elég élvezetes, de ez a legkevesebb időbefektetés az egész folyamatból. A legidegőrlőbb pedig az utolsó lépcső: meghatározni azokat a kifejezéseket, amivel jó eséllyel rátalálnak az elkészült fotóra és elég releváns ahhoz, hogy közel álljon a keresett tárgyhoz (azaz le is töltsék) = kulcsszavazás.

Most mégis nagy elánnal dobtam magam a sűrűjébe és megállíthatatlanul ontom a képeket magamból (kis költői túlzással). Hogyan lehetséges ez? Megtaláltam a legjobb motivációt, ami a fotográfia eme lelketlen ágához szükséges: vágyak.

hogyan keress pénzt a fotózással vágyak motiváció

Jövőre rengeteg helyre szeretnék (és fogok!) utazni, plusz emellett még mindig szeretnék venni egy jobb minőségű országúti bringát. Először elszontyolodtam, hogy erre biztos nem lesz pénzem, aztán eszembe jutott amit agykontrollon tanultam és folyamatosan a szemem előtt lebegtettem azt a sok mindent amire a pénzemet szeretném elkölteni. Akárhányszor elvesztem a motivációm arra, hogy újabb és újabb képeket töltsek fel Shutterstockra, vagy a még fel nem töltött képeket nagy nehezen felrakjam iStockphoto-ra, mindig megjelenik előttem az Olaszországi nyaralás képe, egy új Bianchi kerékpár vagy épp a Rock Im Park fesztiválra szóló belépő.

Idáig (2 hét) működött és összesen 23 fotót töltöttem fel mind a négy oldalra, amelyiken jelen vagyok (Shutterstock, Dreamstime, Fotolia, iStockphoto). Különösen nagy lökést adott, hogy minden negatív várakozásom ellenére, egy számomra csak kreatív vagy művészfotóként értelmezhető képet is csont nélkül elfogadtak, ami nagy meglepetés volt:

stock fotó kutya őrző hogyan keress pénzt a fotózással

Tehát a legfontosabb, hogy találjunk valamit ami fenn tudja tartani az érdeklődésünket. A kreatív fotózásnál ez maga a fotózás tevékenysége, az alkotás. Stock fotózásnál pedig valami teljesen más, valami olyan amire a megkeresett pénzt költhetjük. Maga a pénz szerzés (legalábbis nálam) mint objektív cél nem mozgatott meg semmit, kellett valami kézzel fogható vágy, amiért úgy érezte a lelkem, hogy érdemes dolgozni. Ezt találja meg mindenki és a képek csak úgy ömlenek majd…

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/12/hogyan-keress-penzt-a-fotozassal-1024x630.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/12/hogyan-keress-penzt-a-fotozassal-300x300.jpgKoczur RichárdBlogcélok,hogyan keress pénzt,motiváció,pénzkeresés,stock fotózás,stock photo,vágyak
Szokták mondani mindenféle szakterületekről, hogy aki nem ért hozzá az tanítja. Ezt persze nem kell egy az egyben készpénznek venni, inkább úgy kell értelmezni, hogy tanítani sokszor egyszerűbb, mint venni a fáradtságot és megfogadni a saját tanácsainkat. Ilyen például a stock fotózás is. Írtam nem egy cikket arról, hogy...