Hétvégén átestem a tűzkeresztségen és elvállaltam életem első esküvőfotózását. Unokahúgom legboldogabb napját kaphattam lencsevégre. Sokat hibáztam, de épp ezért sokat is tanultam. Nem kapcsolódik ugyan teljes egészében a stockfotózás témaköréhez, de ha valakit a fényképezés ezen területe érdekel, ezzel is lehet pénzt keresni. Megpróbálom tehát megosztani a saját tapasztalataimat, hibáimat és hogy mit csinálnék másképp ha újra felkérnének: esküvő fotózás tippek következnek.

Esküvőfotózás előtt a legfontosabb…

…hogy készülj fel alaposan. Olvass utána mások mit írnak, milyen tapasztalataik, tanácsaik vannak kezdő fotósoknak. Rengeteg nagyon jó tippet lehet összegyűjteni. DE! A következő fontos dolog: nagyon válogasd meg ezeket a tippeket, mert potenciálisan annyi információt fogsz összeszedni, hogy a szertartás közben teljesen szétesel a sok minden miatt amire koncentrálni akarsz, de egyszerre elsőre úgysem fogsz tudni. Az egyik legjobb tanács talán az volt, hogy érdemes mindig nagyobb látószöggel fotózni, mint amilyennel a rutinod és a megszokásod diktálná, ugyanis ha túl szűkre veszed a kivágást, elronthatsz olyan képeket, amit később esélyed sincs megismételni, mert például az első csók nem véletlenül első, a második csók már nem lesz sosem első. Meg hát, hülyén is vennék ki magát, ha a fotós odaszólna a párnak, meg az anyakönyvvezetőnek, hogy “hé, ezt lehetne újra, mert nem sikerült lekapnom?”. Utólag vágni a mai technológiák mellett bőven van lehetőség, hiszen egy 12-18 megapixeles képből ha a felét levágod, még mindig van elég felbontás, hogy akár A4-es mértre nagyítható maradjon.

Ami még nagyon jól jöhet, nem csak esküvőfotózás kapcsán, hanem általában véve portrézásnál, az a pszichológia! Minden ember fotogén HA jól érzi magát a lencse másik végén. Ahhoz hogy élvezze a fotózást, egy átlag embernek el kell oszlatni a lámpalázát. Na ez nekem nagy hiányosságom, főleg azért mert én valamiért imádom ha fotóznak és ennél fogva nem tudom empatikusan átérezni, hogy mi gátolja a másik embert ebben. Éppen ezért nem is tudok erre kifejezetten tanáccsal szolgálni, nyilván ha sokat foglalkozol emberekkel és gyakran fotózol embereket, akkor ráérzel, én ritkán portrézom, nagyjából csak akkor ha ismerősök felkérnek.

A menyasszony elvárásai

Egyértelmű, hogy az esküvő a menyasszony számára az élet beteljesedése, élete pillanata és minden fontos részletét szeretné viszont látni papírképek formájában. Tehát vannak pillanatok, amelyek egyenesen elvárás szinten mozognak, hogy ennek a képnek márpedig el kell készülnie. Íme a lista, amiről semmiképp ne maradj le:

 • A házasságkötő terem még mielőtt a vendégek megérkeznek
 • A vőlegény bevonulása
 • A koszorúslány(ok) bevonulása
 • A menyasszony bevonulása
 • A vőlegény arca, miközben a menyasszony bevonul
 • A tanúk és a pár együtt
 • A vendégek a pár szemszögéből
 • A pár a vendégek szemszögéből
 • A gyűrűk felhúzása
 • Az első csók
 • Az aláírások
 • A gyertyagyújtás/homokszórás
 • A szülők/nagyszülők köszöntése
 • Koccintás

Érdemes figyelni arra, hogy mindenkiről készüljön kép a vendégek közül is, ne legyen belőle sértődés. A csoportképeket a végén érdemes a házasságkötő terem előtt elkészíteni szabadban, hacsak nem sötétedés után zajlott a ceremónia. Itt ügyeljünk, hogy mindenkinek az arca látszódjon, lehetőleg a pár álljon középen és a szülők mellettük két oldalt.

Minden beállítást ellenőrizzünk

Ez persze nem csak esküvőfotózásra érvényes, de arra különösen. A záridő, rekesz, ISO és képminőség beállításokat természetesen általában én is ellenőrzöm a fotózások előtt, de jelen esetben egy egészen más funkció maradt bekapcsolva, amit sajnos csak az esemény közben vettem észre: expozíciós sorozat. Azaz csak minden harmadik képet készített azokkal a beállításokkal, amit én belőttem, a másik kettőből egyet alul, egyet pedig túlexponált. Előző fotózásnál HDR képeket készítettem és azért maradt így, amiről megfeledkeztem. Szerencsére csak 1 fényértékre volt állítva a sorozat, így a RAW formátumnak hála megmenthető volt minden kép, még a túlexponáltak is, de lehetett volna nagyobb galiba is.

Jegyesfotózás, esküvő előtti képek

Kimondottan jegyesfotózást nem csináltunk, inkább a szertartás előtt készítettem a párról beállított képeket. Alapvetően érvényesek itt is azok a szabályok, amelyek portrézásnál: Lehetőleg ne nagylátószögű objektívvel dolgozzunk, mindig fókuszáljunk a szemre és közeli arcképeknél igyekezzünk a hátteret elmosni tág rekesz beállítással. A menyasszony ruhája, ha fényes anyagból van (márpedig abból van legtöbbször) komoly kihívás lehet fehéregyensúly szempontjából, ugyanis kékes árnyalatot fog kapni, ez szinte biztos. Ezt én úgy oldottam meg, hogy utólag a szaturációnál a kék csatornát teljesen 0%-ra húzom, majd History Brush-al csak a menyasszony ruhájára alkalmazom.

Érdemes sok képet nézegetni a témában és korábban felmérni a területet, kigondolni milyen képeket is szeretnénk majd elkészíteni. Esetleg egy lista írása is hasznos lehet, hogy ne maradjon ki semmi az előre tervezett beállításokból. Fontos lehet, hogy honnan süt a nap, mi vethet rossz helyre árnyékot stb. Én például sokszor nem figyeltem, vagy nem vettem észre, hogy az arcokon nem egyenletes a fény: árnyék, vagy fényesebb folt belerondított. Ezt valamelyest lehet utólag javítani, de semmiképp nem lesz tökéletes.

Idővel jobb lesz…

Közhelynek fog tűnni, de mint sok minden másnál, itt is úgy gondolom hogy gyakorlat teszi a mestert. Az esküvőfotózás és általában az esemény, vagy rendezvényfotózás tipikusan olyan terület, ahol fontos, hogy tudjuk előre nagyjából mi fog történni, milyen pillanatokat kell majd elkapnunk, illetve ahol az emberekkel való kommunikáció kulcsfontosságú. Senki nem úgy kezdi, hogy profi esküvőfotós. Az első pár felkérést pusztán gyakorlásképpen érdemes elvállalni, semmiképp sem pénzért. Az is hasznos lehet, ha egy profi esküvőfotós mellé szegődünk asszisztensként, rengeteget lehet tanulni abból, hogy ha látjuk más mit hogyan csinál. És persze az is jó stratégia lehet, ha bele tudjuk magunkat élni, hogy ha mi lennénk ott az anyakönyvvezető előtt, akkor milyen képeket szeretnénk viszontlátni magunkról…de ez már egy másik cikk témája lenne 🙂

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/10/eskuvofotozas_1_csok.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/10/eskuvofotozas_1_csok-300x300.jpgKoczur RichárdBlogFeaturedesküvőfotózás,rendezvényfotózás,tippek
Hétvégén átestem a tűzkeresztségen és elvállaltam életem első esküvőfotózását. Unokahúgom legboldogabb napját kaphattam lencsevégre. Sokat hibáztam, de épp ezért sokat is tanultam. Nem kapcsolódik ugyan teljes egészében a stockfotózás témaköréhez, de ha valakit a fényképezés ezen területe érdekel, ezzel is lehet pénzt keresni. Megpróbálom tehát megosztani a saját tapasztalataimat,...

Képek forrása:

 • Csók a pad mellett (fejléc kép): Koczur Richárd