Nem, ez most nem egy oktató bejegyzés lesz, sokkal inkább az elmúlt pár hónap fontos történéseit vesszük sorra, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni, ha komolyan gondoljuk a stockfotózással való időtöltést. A legtöbb nagyobb ügynökség tervez lényeges változásokat idénre. Úgy látszik valamiért 2016 a változás éve lesz sok tekintetben. Nézzük mik azok a témák amiről említést kell tenni!

Legelőször egy kis rejtéllyel örvendeztetek meg mindenkit! Aki regisztrált feltöltő Shutterstock-on, az nyilván megkapta a levelet az oldaltól, de olyannyira rövid, tömör és misztikus hangvételű volt, hogy muszáj egy kis találgatásba bocsátkozni. A kérdéses e-mail arról szólt, hogy 2016 első fél évében teljesen átalakítanak sok funkciót az oldalon, kezdve a felhasználói felülettől egészen a képajánló algoritmusokig. Ja és elnézést kérnek az ez idő alatt tapasztalható esetleges hibákért. Ennyi volt a levél. Se több se kevesebb. Hogy pontosan mire számíthatunk, azt senki sem tudja. Vajon kitaláltak egy forradalmi megoldást arra, hogyan lehet azokat a képeket is letöltésre bírni, amelyek már elvesztek a több milliárdos adatbázis labirintusában? Vagy végre kapunk egy normális statisztikai oldalt, ahol nem kell egyesével megszámolnom hogy az ajánlott fotósok közül ki az aki tényleg dolgozik is? Azt tudjuk, hogy tavaly elindultak abba az irányba, hogy inkább több embert engednek be és majd az aktív felhasználók feltöltéseit szűrik jobban. Persze, erre minden profi fotós felhördült, hogy majd hígul az adatbázis, és nehezebb lesz megtalálni a jó minőségű képeket is…azaz aki már felépített egy stock fotós egzisztenciát az oldalon, az most szarul jár. Ez még kérdés, nem igazán látni a hatásait a dolognak.

Ami már kiderült a változásokból azonban, az nem feltétlen pozitív. Csökkentették ugyanis az úgynevezett Enhanced License jutalékát. Jó, ez így nem teljesen igaz: százalékos formába hozták, azaz mostantól nem egy fix összeg jár egy ilyen letöltésért, hanem a letöltés méretétől függően százalékos kifizetés jár. Kezdetben 20%, ami egészen 30%-ig emelkedhet. Pont úgy mint a Single Download-nál. Ez persze lehet még akár jó is, hiszen azt jelenti, hogy a vevő is fizethet akár kevesebbet ezért a konstrukcióért, azaz nagyobb az esélye, hogy ilyen eladás is megjelenik a portfóliónkban.

Dreamstime-on is kicsit átvariálták a felhasználói felületet. Persze nem nagyon, csak pont annyira, hogy megjelent egy kerekített érték az egyenleg mellett. Eddig még nem nagyon jöttem rá, ez mi cél szolgál, de amint van rá magyarázat közzé fogom tenni.

dreamstime kerekített egyenleg pénz keresésForrás: dreamstime.com

Emellett kaptunk egy csodás infografikát a blogban, amely beszámol 2015 trendjeiről nagy vonalakban. Ebből kiderül, hogy a legtöbb képet Canon 5D Mark II-vel lőtték, mégpedig egy 24-105 f/4 IS USM L objektívvel. Ez az a kategória, ami a kezdő fotósnak még olyan mint gyermeknek a Maserati. Viszont hasznos tudni, hogy messze a legtöbbet keresett kulcsszó volt tavaly a “karácsony” és a “háttér” (christmas, background). Persze ezek az adatok csak a Dreamstime-ra vonatkoznak.

iStockphoto-n nem kapunk ilyen részletes és látványos információ áradatot, de azt megtudhatjuk, hogy 2015 legnagyobb trendje az “aktív nő” volt. Azaz olyan sportos csajok akik férfiakat megszégyenítő teljesítményt nyújtanak, mind izomzatuk megjelenésében, mind eredményeikben. Szóval valami ilyesmi:

Összefoglalva mindent a lényeg, hogy idén várható sok változás, amiről még semmit nem tudunk, de biztos hogy állítólag nagyon jó lesz nekünk. Addig is fotózzatok izmos nőket edzés közben karácsonykor valami szép háttér előtt és töltsétek fel mindenhova. Hiszen fotókkal pénzt keresni csak akkor tudtok, ha folyamatosan ontjátok a képeket és figyeltek az aktuális trendekre. Mindig olvassátok az adott stockfotós ügynökség blogját, legyen az a Dreamstime, Shutterstock, vagy bármelyik más, hiszen onnan tudtok első kézből információkat nyerni, hogy mit is érdemes épp fotózni. Nemsokára itt a tavasz, menjetek ki a természetben és kattintsatok bátran! Jó fényeket!

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/02/shutterstock_dreamstime_fejlec_hirek-1024x695.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/02/shutterstock_dreamstime_fejlec_hirek-300x300.jpgKoczur RichárdHírekdreamstime,hírek,istockphoto,shutterstock,stockfotózás
Nem, ez most nem egy oktató bejegyzés lesz, sokkal inkább az elmúlt pár hónap fontos történéseit vesszük sorra, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni, ha komolyan gondoljuk a stockfotózással való időtöltést. A legtöbb nagyobb ügynökség tervez lényeges változásokat idénre. Úgy látszik valamiért 2016 a változás éve lesz sok...

Képek forrása: