Az első fényképezőgépek megjelenése óta a technika rengeteg változáson ment keresztül. Kezdetben csak egy úgynevezett lyukkamera belsejében helyezték el az ezüstsó bevonattal rendelkező papírt, majd egy hosszú kémiai folyamat során előhívták azt. Nehézkes volt, tökéletlen és nem utolsó sorban az akkori időben drága. Aztán szépen lassan fejlődött a világ és megjelentek a fejlettebb optikával rendelkező masinák, amelyek már perforált celluloid filmet használtak, így nem kellett folyton bajlódni az alapanyag cserélgetésével. Ezek természetesen még kizárólag fekete fehér képeket készítettek. Az első valóban színes film megjelenése 1935-ben volt, melyet a Kodak dobott piacra Kodachrom névvel. Ezt követte a Polaroid fejlesztése, mely a fényképezést követően pár perc alatt magától elő is hívta a képet.

A digitális fényképezőgépek első prototípusát 1973-ban az AT&T Bell Laboratories gyártotta le, melyben a mai gépekben található CCD legelső verziója található. A fényérzékeny filmet (melyben az ezüst ionok módosulása rajzolta ki a képet) egy olyan áramkör váltotta le, melyben az egymás mellett lévő területek töltései kölcsönhatásban vannak egymással és a fény hatására módosulnak, majd az “adatokat” továbbítják egy feldolgozó processzornak. Persze ez most nagyon vázlatos megfogalmazás volt, lehet kicsit pontatlan is, de a lényeg benne van. A nagy “bumm”-ra a kilencvenes évek végéig kellett várni, innentől beindult a digitális fotó masinák tömeggyártása elérhető áron és gyakorlatilag hónapról hónapra olcsóbb, fejlettebb, jobb minőségű gépeket dobtak piacra. A továbbiakban csak a digitális fényképezőgép típusok kerülnek terítékre

A választás

Először is legyünk tisztában azzal, hogy egy jó kép elkészítése 80%-ban rajtunk múlik. A fényképezőgép márkája, paraméterei csak a képminőséget és a kép elkészítésének nehézségét és esetleg a témaválasztás szélességét befolyásolja. Megmagyarázom: egy éjszakai portré elkészítése technikailag több kihívást rejt mint egy sima tájkép nappal. Ennek ellenére a legegyszerűbb kompakt géppel is el lehet készíteni, de egy tükörreflexessel lényegesen egyszerűbb. A megfelelő gép kiválasztásánál az anyagi szempontok mellett érdemes végiggondolnunk, hogy mire akarjuk későbbiekben használni, mennyire szeretnék később fejleszteni felszerelésünkön.

A legtöbb ember aki fényképezőgépet vesz az alapján választ, hogy hány megapixeles a felbontóképessége. Ez a legnagyobb hiba amit el lehet követni, hiszen már a “leggagyibb” fényképezőgépek is minimum 4 megapixeles képeket készítenek, ennél nagyobbra pedig csak abban az esetben van szükség, ha nagy méretben akarjuk kinyomtatni őket (nagyobb mint A4), vagy stock fotózással akarunk foglalkozni. Utóbbi esetben viszont általában DSLR gépeket használunk, ott pedig 10 megapixelnél kezdődik a limit. Szerintem alapvetően a következő technikai adatokat érdemes jobban szemügyre venni egy új gép vásárlásakor:

 • Zoom átfogás 
  ez általában az objektívre van ráírva mm-ben: pl. 24-135 mm. A nagyobb számot elosztva a kisebbel megkapjuk, hogy hányszoros zoom átfogása van a gépnek. A fenti esetben például: 135/24 = 5,6 x. Kezdő fotósoknak ez az érték általában többet mond a mm-nél. Később ez változik.
 • ISO értékek
  Sok kompakt gépnél ISO200-nál kezdődik a beállítási lehetőség, ilyet nem érdemes venni. Kompakt és bridge gépeknél már ISO200-on is érezhető zajosodás van, így érdemes olyat választani, ami tud ISO100-at vagy esetleg ISO80-at.
 • Érzékelő mérete
  Minél kisebb egy érzékelő annál nagyobb a zajosodás valószínűsége. Ezért van az hogy a kompakt gépekkel szürkületben már szinte csak impresszionista pöttykompzíciókat lehet fényképezni, ha nem vakuzunk.
 • Mire akarjuk használni
  Ugyan ez nem technikai paraméter, de a legfontosabb meghatározója egy fényképezőgépnek. Ha csak családi eseményeket akarunk megörökíteni akkor bőven elég egy ultrakompakt vagy kompakt gép, ha utazgatáshoz vagy kreatív fotózáshoz kell akkor inkább bridge kategóriában keresgéljünk, ha komolyabb céljaink vannak akkor érdemes belekukkantani a DSLR világba. Persze ez pénztárcától is függ, ha valakinek nem jelent nagyobb anyagi megterhelést nyugodtan vegye meg családi fotózásra a bridge gépet, vagy utazáshoz a DSLR-t. Csak legyél tisztában vele, hogy a nagyobb tudás nagyobb mérettel is párosul legtöbbször.

Márkák

Sokan vannak úgy, hogy minek úgynevezett “felkapott” márkájú holmikat venni, fölöslegesen több pénzt dobunk ki az ablakon. El kell, hogy keserítsem azokat akik így gondolkodnak, a digitális fényképezés világában (meg úgy általában a műszaki cikkeknél) érdemes olyan gyártók termékeit előnyben részesíteni, akik az adott területen már leraktak valamit az asztalra. Fontos, hogy az adott területen. Ugyanúgy, ahogy nem veszem meg Philips televíziót, úgy nem fogok Sony vasalót használni (ha létezik olyan). Természetesen azok is működőképesek és használhatóak, de messze nem olyan jó minőségűek és kiforrottak, mint ha fordítva vásároltam volna őket. Digitális fotózásnál alapvetően két “csúcs” márkát tartunk számon, ez nem más mint a Canon és a Nikon. Mindkét márkának nagy tapasztalata van fényképezőgép és kiegészítőinek gyártásában, akár az optikákat, akár az elektronikát nézzük. Hasonlóan jó minőségűnek számítanak és jó szívvel ajánlhatóak a Sony (Minolta), a Pentax, az Olympus és a Fujifilm termékei. Még elfogadhatónak minősíteném a Panasonicot, de az ő palettájukon elég nagy a szórás a silány és a jó minőségű cuccok között. Amit én semmi esetre sem javasolnék azok a Casio, és a Samsung. A többi márkával nincs tapasztalatom, hiszen rengeteg van, manapság már boldog boldogtalan digitális fényképezőgépeket gyárt. Persze a fent leírtak az én illetve közeli ismerőseim személyes tapasztalatai vegyítve a világhálón olvasott tesztekkel. És itt említeném meg, hogy mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket nézzünk szét a neten, mert rengeteg véleményt, tesztet, mintaképet találhatunk és így megkönnyíthetjük a választásunkat. Ami pedig még fontosabb: menjünk el egy boltba és fogdossuk meg, próbáljuk ki, mert a saját tapasztalatunknál többet semmilyen cikk nem fog nyújtani!

Méret, formátum, tudás

 ultrakompakt fényképezőgép

Ultra kompakt

Ezek a masinák a fotózás james bondjai. Korlátozott tudással rendelkeznek ugyan, de cserébe kis méretük és egyszerű kezelésük kárpótol. Nem rendelkeznek optikai zoomal.

 

kompakt fényképezőgép

Kompakt

Nagyon széles kategória, rengeteg különböző tudással rendelkező gép ide sorolható. Kis méretűek, rendelkeznek optikai zoomal és több különböző témához is eredményesen használhatóak.

 

bridge vagy ultrazoom fényképezőgép

Bridge (ultrazoom)

Igazi kis mindentudók. Masszívabb felépítéssel rendelkeznek mint a kompakt gépek.  Tulajdonképpen minden témához használhatóak. Nagy  (a tükörreflexesekkel szemben az  egyetlen) előnyük, hogy hatalmas zoom átfogással rendelkeznek és nagyon jó makró képességeik vannak, és mindezt objektív csere nélkül produkálják. Hátrányuk a továbbra is viszonylag zajos (szemcsés) kép nagyobb ISO érzékenységnél, illetve hogy korlátozottan és bonyolultan fejleszthetőek csak (előtét lencsék, szűrők).

 

DSLR azaz digitális tükörreflexes fényképezőgépDSLR (Digitális tükörreflexes)

A fotózás krémje gyakorlatilag. Objektívtől függően bármilyen témára használhatjuk, tökéletes képminőség jellemzi, alacsony képzaj, gyors és pontos működés. Természetesen a képek minősége tőlünk és az objektívtől is függ. Ebben a kategóriában a határ a csillagos ég, tulajdonképpen csak a pénztárcánk korlátozhat. 140 ezer forint környékén már hozzá lehet jutni belépő szintű DSLR géphez egy hozzá való alap objektívvel. A legkomolyabb masinák milliós nagyságrendben leledzenek, objektívek és vázak terén egyaránt. Aki komolyabban akar foglalkozni a fotózással, vagy stock oldalakon szeretné értékesíteni műveit érdemes egy belépő szintű DSLR-el kezdenie. Használtan akár olcsóbban is hozzájuthat mint egy új kompakt géphez. Vaterán érdemes nézelődni.

MILC fényképezőgépMILC (Tükör nélküli cserélhető objektíves kompaktok)

Ez egy nagyon fiatal kategória, gyakorlatilag 2-3 éve jelentek meg a piacon az első darabok. Képminőségre elég jól megközelítik a belépő szintű DSLR gépeket, azonban használatuk méretükből kifolyólag kissé kényelmetlen és árban sem tudnak túl sokat ráverni előbb említett társaira. Ennek ellenére mégis erősen fejlődnek és népszerűségben is feljebb és feljebb törnek. Én biztos nem vennék ilyet…nem látom értelmét.

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/What_camera_should_I_buy_beginner_DCM144.kit_group.group1_.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/What_camera_should_I_buy_beginner_DCM144.kit_group.group1_-300x300.jpgKoczur RichárdFotózási alapismeretekalapismeretek,felszerelés,fényképezőgépek
Az első fényképezőgépek megjelenése óta a technika rengeteg változáson ment keresztül. Kezdetben csak egy úgynevezett lyukkamera belsejében helyezték el az ezüstsó bevonattal rendelkező papírt, majd egy hosszú kémiai folyamat során előhívták azt. Nehézkes volt, tökéletlen és nem utolsó sorban az akkori időben drága. Aztán szépen lassan fejlődött a világ...