Sokan kérdezik tőlem, miután beszereztek egy DSLR gépet, hogy milyen objektívet érdemes venni hozzá. Érthető a kérdés, hiszen minden márkához számtalan különböző gyújtótávolságú, fényerejű és egyéb ilyen-olyan extra funkcióval rendelkező darabot árulnak. Természetesen elég széles ár-intervallumban. Az első és legfontosabb kérdés, amit mindenkinek fel kell tennie, mielőtt objektív vásárlásra adja a fejét, hogy mire akarja használni. Ez a kiindulópont, ez határozza meg, hogy merre felé nézelődjünk első körben. Általánosságban minden objektívre elmondható nagy igazság, hogy a fix objektívek tisztább, élesebb képet adnak, mint a zoom-os társaik. De persze, nem mindig van rá mód, hogy fix objektívvel fotózzunk.

1. Portrézás

Általában a legelső dolog amit mindenki csinál, ha fényképezőgépet kaparint a kezébe, hogy a többi embert (barátait, családtagjait, saját magát) fotózza. Azonban ahhoz, hogy ezt portrézásnak nevezzük nem árt egy-két dologgal tisztában lennünk. A legfontosabbak: a nagy látószög minden esetben torzít. Ez nem probléma például egy tájképnél, de egy ember arcánál már annál inkább. Minél nagyobb a látószög, annál nagyobb a torzítás is, ezért 35 mm alatti objektívekkel nem is lehet igazán jó portrékat készíteni. Persze vannak kivételek, ahol direkt a torzítás a cél, de most a speciális esetek taglalásától eltekintenék. A másik nem elhanyagolható tényező, hogy ha nem egyszínű háttér előtt készítesz portrét, akkor jó barátod lehet egy tág rekesszel operáló objektív. Mondjuk egy f/2,8, vagy ennél tágabb. Mivel a tág rekesz szépen elmossa a hátterünket. Visszatérve a látószögre, hogy konkrét tanácsot is adjak, általában a 85 mm-t szokták kifejezetten portrézásra alkalmazni, de általában 70-135 mm között jól lehet portrézni. A zoom képesség portrézásnál nem biztos, hogy akkora előny, hiszen általában közelebb vagy távolabb lehet lépni az alanytól, és mint fentebb írtam, rontja a képminőséget. Egy két tipp pontos típusokhoz:

Márkafüggetlen

Canon

Nikon

2. Utazáshoz

A másik gyakoribb felhasználás a nyaralások megörökítése. Itt nyilván nem díjnyertes képeket akarunk csinálni, hanem jó minőségben elkapni egy élmény felejthetetlen pillanatait. Éppen ezért kicsit áldozhatunk a nagy zoomátfogás okozta torzítás oltárán. Szerintem. Erre az esetre persze két megoldás is van, az egyik hogy két objektívet viszünk magunkkal, de én személy szerint lusta vagyok és nem szeretek nyaralás alatt azzal bíbelődni, hogy le-föl szerelgessem őket. Arról nem is beszélve, hogy a vázat is megkíméljük a kevesebb cserével. Erre találták az úgynevezett utazó-zoom objektíveket (találó nem?). Ezek általában nagy átfogásúak, rengeteg speciális lencsetaggal vannak felszerelve (amelyek némiképp csökkentik a nagy átfogás okozta hibákat), de mégis tűrhető minőséget képesek produkálni (fényévekkel jobbat még így is mint egy hagyományos bridge, vagy kompakt gép.

Márkafüggetlen

Canon

Nikon

3. Tájkép és város

Az egyik legegyszerűbbnek hitt műfaj, hiszen csak meg kell keresni a jó témát és katt. Ahogy azt sokan elképzelik. Azonban itt nagyon fontosak a megfelelő fények, nem lehet ám csak úgy bármikor tájképeket fotózni. De erről részletesebben majd egy következő írásban beszámolok. Ami viszont fontos, hogy lehetőleg minél több mindent be tudjunk sűríteni egy képbe. Nem mindig szükséges persze, de kivágni bármikor lehet. A tájképfotózás az a terület, ahol kimondottan javaslom a zoom-os objektíveket, mert itt nagy valószínűséggel nincs lehetőségünk, közelebb vagy távolabb menni a témától, onnan kell fotóznunk ahonnan lehet. Viszont a tele objektíveknek meg semmi haszna nyilvánvalóan, úgyhogy itt a jó minőségű nagy látószögű objektívek lesznek a barátaink. Drágább kategóriában lehet kapni szinte torzításmentes 10-20 mm-es objektíveket is, de az “alapobjektívnek” nevezett 17-55-ös tartomány is tökéletes választás lehet. Itt a fényerő annyira nem elsődleges szempont, hiszen nagy mélységélességgel dolgozunk, és minden esetben állványt használunk!

Márkafüggetlen

Canon

Nikon

4. Természetfotózás (növények, állatok)

A sportfotózás mellett itt vesszük legnagyobb hasznát a teleobjektíveknek. Sajnos ha komolyabban akarunk foglalkozni például állatok fotózásával, sokszor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Nagy távolságból, néha kevés fénynél, esetenként mozgó prédát fotózni jó minőségben csak a legjobb teleobjektívek képesek. Emellett persze marha nagy adag türelemre is szükségünk lesz, de szerencsére az ingyen van. Szóval az elvárásokból kiindulva lehetőleg egy minél nagyobb fényerejű objektívre lesz szükségünk. A zoomos verziókkal könnyebben tudunk a helyes képkivágáson dolgozni, de többnyire vesztünk a fényerőn, így én inkább a fix gyújtótávolságú társaikat ajánlom. Persze drágáért lehet venni nagyon jó zoomosakat is f/4 meg f/2,8 fényerővel, pénz kérdése. Fontos még, hogy minél gyorsabban legyen képes élességállításra, ezért az ultrahangos motorral szerelt változatok előnyt élvezhetnek (Canon: USM, Nikon: SWM, Sigma: HSM….minden gyártó máshogy jelzi). Ezen kívül még a képstabilizátor lehet egy jó opció!

Márkafüggetlen

Canon

Nikon

5. Makró

Az utolsó nagyobb szelete a fotózásnak a makrófotózás. Sok kategóriáról azért nem ejtettem szót, mert beleillik valamelyik másikba. Például a tárgyfotózásra ugyanazok a paraméterek vonatkoznak mint a portréra, sportfotózásra mint a természetfotózásra és így tovább. A makró fotózás elég egyszerű objektív választás szempontjából: makró objektívet kell hozzá venni. Illetve nem kell, mert máshogy is meg lehet oldani, de a makró objektívek nélkül igazán szép és jó minőségű közelképeket nem tudunk csinálni. Persze a makró objektívek nagyítását, közel-pontját is lehet javítani utólag, konverterrel, toldóval, előtétlencsével. Nem érdemes a kis gyújtótávolságú makró obikra pénzt adni, mert legtöbbször nem tudunk olyan közel menni a fotó tárgyához, amennyire azokkal kéne. Például egy méhecske biztos nem fog örülni és pózolni egy virágon, ha 2 centiről akarjuk lefotózni.

Márkafüggetlen

Canon

Nikon

Ha már megvan az objektíved, elkezdhetsz azon is gondolkodni, hogy a hobbi fotózáson kívül mihez is lehetne még kezdeni vele. Nem is hinnéd például, hogy pénzt keresni mennyire egyszerű a fotózással. Történetesen ez az oldal ezért van itt a világhálón, hogy ebben segítsen Neked! Sokkal könnyebb úgy megvenni a drága felszereléseket, ha a hobbid önmaga termeli ki a forrásait. Nézd meg mire is gondolok: A Nagy Online Stockfotós Tanfolyam

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/2008-canon-ef-lens-collection-1024x768.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/2008-canon-ef-lens-collection-300x300.jpgKoczur RichárdFotózási alapismeretekalapismeretek,felszerelés,objektívek
Sokan kérdezik tőlem, miután beszereztek egy DSLR gépet, hogy milyen objektívet érdemes venni hozzá. Érthető a kérdés, hiszen minden márkához számtalan különböző gyújtótávolságú, fényerejű és egyéb ilyen-olyan extra funkcióval rendelkező darabot árulnak. Természetesen elég széles ár-intervallumban. Az első és legfontosabb kérdés, amit mindenkinek fel kell tennie, mielőtt objektív vásárlásra...