Az eredeti cikk a Shutterstock Contributor Blog-on jelent meg, ennek közlöm most a (többé kevésbé tükörfordításban készült) magyar verzióját itt, hogy a specifikus nyelvismerettel nem rendelkező olvasók is hozzájussanak ehhez a remek anyaghoz. Az egyik legsikeresebb utazófotós – Bill Bryson – mondta: “A legnagyobb jutalom amit az utazások nyújthatnak, hogy másoknak mindennapos dolgokat tapasztalhatunk meg életünkben először”. Ez az izgalom ami hatja az utazókat, hogy a világban található mindennapi csodákat megörökítsék.

A profi fotósok utazásokat szerveznek egy kifejezett téma és/vagy látvány köré, de nekünk átlag embereknek a családi vakációkat és üzleti utakat kell optimálisan felhasználni és meglátni, hogy mely képeket érdemes és kell elkészíteni. Megfelelő hozzáállással és egy kis tervezéssel lélegzetelállító képekkel térhetünk haza, csaknem bárhonnan. A világutazók által szerkesztett  utazós blog, az Uncornered Market, összeszedett egy csomó jó tippet, hogy a következő nyaralásod valójában egy sikeres fotós túra legyen!

Csomagolj okosan (és köss biztosítást)

Mint minden utazáskor, a nyaralásoknál is csábítónak tűnik a teljes fotós felszerelésünket elpakolni és magunkkal cipelni. Habár ésszerűnek tűnik felkészülni minden lehetőségre, azért mégis csak vakációról van szó, ezért válogassunk az eszközök között megfontoltan és csak a valóban szükségeseket hurcoljuk.

Daniel Noll, aki az egyik társszerzője az Uncornered Market-nek (felesége mellett), nagy tapasztalattal rendelkezik ebben a témában. 2001-ben hagyták el az Egyesült Államokat, hogy Csehországban dolgozzanak és végül 2006-ig csaknem az egész világot körbeutazták. Minden utazásra maximum három objektívet pakoltak, három jól meghatározott célra: tájképekhez, portréhoz, és panoráma fotókhoz. Ezek mellé került az egy szem Nikon DSLR fényképezőgépük.

Turisták a Torockó hegységben nyaralás fotózásForrás: Koczur K. Richárd

A legfontosabb azonban, hogy mindig legyünk megfelelően biztosítva előre nem várt események ellen. “Laptopot, több külső merevlemezt és az iPhone-jainkat is mindig visszük magunkkal. Ezen kívül egy online biztonsági mentés szolgáltatást is használunk, így bármi történhet, nem fog elveszni egyetlen kép sem” – mondja Daniel Noll. Ekkora mértékű befektetés valószínűleg szükségtelen az átlag utazó fotósnak, de mindenképp érdemes egy-két lépést tenni képeink megőrzésére, hogy haza is jussanak a nyaralásról.

Természetesen egy más jellegű biztonságra is érdemes ügyelnünk: ne lóbáljuk fölöslegesen az összes felszerelésünk a nyakunkban jól láthatóan. Használjunk valamilyen nem túl feltűnő fotós táskát – a legjobb ha egyáltalán nem néz ki fotós táskának és tartsuk ott a gépünket, főleg az olyan tömött helyeken, mint piacok, vagy nagyobb sétáló utcák. Ha nem viszed magaddal a géped, jól zárd el a hotel szobában, vagy ahol van a szállásotok, illetve érdemes megfontolni biztosítás kötését is, hogy ha esetleg még is történik valami, akkor a kár enyhíthető legyen.

Készülj fel a helyszínből

A második legfontosabb dolog, amit tehetsz (illetve tenned kell) az igazán jó képek elkészítéséhez, hogy utána nézel a célállomásnak. Átnyálazod a nevezetességeket, látványosságokat, természeti adottságokat és természetesen mások ott készült fotóit. Mert ugye minek fotóznád le az Eiffel-tornyot pont ugyanúgy ahogy már előtted több ezren megtették. Felkészülhetsz előre, hogy melyek azok a képek, amelyeket NE csinálj meg. Keress másik perspektívát, más szöget, más napszakot, vigyél bele kreativitást. A legtöbb nyaralós fotó azért tűnik középszerűnek, mert már ezerszer láttuk.

Az is adhat jó ötleteket, ha egy adott helyszínről csak kevés fotót találsz, hiszen ez azt jelenti, hogy nem egy különösebben frekventált fotótéma. Igyekezz minél jobban kihasználni a lehetőséget, hogy esetleg a te képeid legyenek azok amiket aztán mások másolnak.

Figyelj az emberekre, barátkozz!

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden szembejövőt szólíts le, de érdekes emberekkel mindig megéri jóban lenni. Természetesen a pillanat adta lehetőségeket se szalaszd el, sosem tudhatod, mikor jelenik meg egy arckifejezés, egy mimika, egy szituáció, amit érdemes lekapni. Járj nyitott szemmel!

Egzotikusabb helyeken, csinálj akár egészen közeli portrékat, amelyen látszanak a ruhák, az arc apró vonásai, a ráncok. Ehhez nyilván kérj engedélyt, beszélgess az “alannyal”. De persze ne csak az emberekre figyelj, hanem úgy általában a környezetre. Próbálj meg elvonatkoztatni néha magától a fő témától és keress valami apró érdekességet, amit más nem venne észre. A fő téma úgyis ott marad, azt ráérsz akkor belekomponálni a képbe, ha már azt a szikrát meglelted, amitől élettel telik meg a fotó.

A legfontosabb: tudd mikor kell letenni a gépet

Éld át a pillanatokat és ne görcsölj folyamatosan azon, hogy neked most fotóznod kell. Nem kell! Sőt! Neked most nyaralnod kell, fenébe a fotózással. Akkor csináld csak, ha élvezed és úgy érzed ezzel teljesedsz ki. Ha épp nincs hozzá kedved ne erőltesd, nem akkor jönnek a jó képek, amikor kényszerből kattintgatsz! Ha eljön az ideje, úgyis megtalálja a fényképezőgép a helyét a kezedben.

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/03/shutterstock_139216559.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/03/shutterstock_139216559-300x300.jpgKoczur RichárdTippek és Trükkökfotózás,nyaralás,utazás
Az eredeti cikk a Shutterstock Contributor Blog-on jelent meg, ennek közlöm most a (többé kevésbé tükörfordításban készült) magyar verzióját itt, hogy a specifikus nyelvismerettel nem rendelkező olvasók is hozzájussanak ehhez a remek anyaghoz. Az egyik legsikeresebb utazófotós - Bill Bryson - mondta: 'A legnagyobb jutalom amit az utazások nyújthatnak, hogy...

Képek forrása: