Sokan kérdezhetik, hogy vajon mi is az a Nik Collection, de rengeteg fotós van, akinek egyet jelent a gyors és hatékony látványfokozással. Eredetileg a Nik’s Software adta ki és fizetni kellett a használatáért, de még így is fotósok százezrei alkalmazták örömmel. Később a Google megvette (mint sok minden mást is ami jó), de továbbra is fizetős applikáció maradt. A tegnapi nap folyamán azonban a Google bejelentette, hogy nem tervez a továbbiakban pénzt kérni ezért a remek eszközért, úgyhogy ingyenesen letölthetővé tette a program weboldalán.

Valójában nem egy különálló szoftverről van azonban szó, hanem egy beépülő modulról a Photoshophoz. Hat különálló modult tartalmaz, melyeket a fenti képen láthattok. A Dfine az egyik legérdekesebb: számomra a Noise Ninja színvonalával megegyező minőségben képes megbirkózni a képzajjal, ami egy (most már) ingyenes plugin-től igencsak figyelemre méltó. A Sharpener Pro, mint ahogy a neve is jelzi, az utólagos élesítés nagymestere, míg a HDR Efex-el pedig a Photoshop egyébként is elég jól teljesítő Photomerge funkcióját lehet kiváltani, egy némiképp nagyon funkcionalitással rendelkező alternatívára.

brillance-warmth-nik-color-efexForrás: Koczur Richárd

A fenti képen a számomra leghasznosabb funkció demonstrációját láthatjátok. Sokat fotózom tájképeket és sokszor előfordul, hogy valahogy minden tök jó, de mégsem érzem azt a vibrálást a képen, amit szeretnék. Erre való a Color Efex Pro-ban található Brillance and Warmth filter. Gyakorlatilag két csúszka, amivel szelektíven a melegebb és világosabb színek kontrasztját, illetve szaturációját tudjuk állítani. A különbség ég és föld a két kép között, szerintem. És nem kellett hozzá semmilyen szaktudás, csak a csúszkákat kellett húzogatni és figyelni az eredményt.

A csomag tartalmaz még portré fotózáshoz használható szűrőket és lágyító eszközöket is, de ami manapság nagyon menőnek számít, a vintage effekteknek is széles tárházát vonultatja fel, határozottan jobb minőségben, mint amire az instagram képes. Emellett a Nik Collection Silver Efex pedig a fekete-fehér fotósoknak lehet hű társuk, állítom, hogy sosem fognak ennél gyorsabb képfeldolgozó eszközt találni a fekete-fehér fényképek utómunkájához.

Analog Efex Pro Nik CollectionForrás: Koczur Richárd

Analog Efex Pro

A legjobb az egészben, hogy a filterek nagy részét egyetlen kattintással alkalmazhatjuk, és utána (ha szeretnénk) minden egyes kis részletét finomhangolhatjuk a szájízünk szerint. A finomhangolás beállításait aztán el is menthetjük saját sablonként, hogy a későbbiekben azt is egyetlen kattintással használhassuk.

Plusz jó pont, hogy az elkészült filtereket új rétegként hozza létre, így bárhogy kombinálhatjuk őket, maszkolással finomíthatunk rajtuk, vagy ha mégsem tetszik egy gombnyomással visszaállíthatjuk bármelyik változatot.

Arra érdemes figyelni, hogy telepítéskor megkérdezi melyik verziójú Photoshop alá épüljön be. Ha a 64-bites verziót választjuk, akkor a 32-bites PS alatt nem tudjuk majd használni. Ha fordítva telepítjük, akkor pedig kicsit lassabb lesz, ám mindkét verzió képes lesz futtatni.

Én azt mondom, rég volt ilyen jó hír a fotós szoftverek világából. Talán majd az fogja egyszer überelni, ha magát a Photoshop-ot teszik ingyenessé. Valószínűnek tartom, erre még sokat kell várnunk (ha egyáltalán eljön ez az idő). Addig is örüljünk és használjuk a Nik Collection-t, mert az már ingyen van!

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/03/nik-collection-google-logo-1024x683.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/03/nik-collection-google-logo-300x300.jpgKoczur RichárdFeaturedHírekfreeware,google,photoshop,szoftver,utómunka
Sokan kérdezhetik, hogy vajon mi is az a Nik Collection, de rengeteg fotós van, akinek egyet jelent a gyors és hatékony látványfokozással. Eredetileg a Nik's Software adta ki és fizetni kellett a használatáért, de még így is fotósok százezrei alkalmazták örömmel. Később a Google megvette (mint sok minden mást...

Képek forrása:

  • nik-software-coupon-code: Google Nik Collection
  • brillance-warmth-nik-color-efex: Koczur Richárd
  • Analog Efex Pro: Koczur Richárd
  • silver-efex-pro: Koczur Richárd
  • nik-collection-google-logo: Koczur Richárd