Minden fotós életében eljön az a pillanat (sőt vissza-vissza tér időszakosan) amikor úgy érzi kiégett, elment nyaralni a kreativitása, elfogyott az amper az ihlet diódájából. Ez persze nincs így, csak hajlamosak vagyunk úgy megélni az úgynevezett alkotói válságokat, mint egy valódi válság. Ezért is nevezzük ilyen pesszimista módon válságnak. Valójában ezt mi magunk generáljuk válsággá azzal az attitűddel, amivel eljutottunk arra a pontra, hogy már nincs kedvünk felvenni a masinánkat, mert úgysem tudunk jó képet készíteni. Holott de! Csak a motiváció-t kell megkeresnünk. Hogy hol? A többi fotósnál.

1. Közös fotózás

Alkossatok együtt. Igen-igen, a fotózás magányos sport, de a kivétel erősíti a szabályt ugyebár. Nagyon meg tudja dobni az alkotási vágyat, ha közösen “krúzoltok” a városban téma után kutatva. Ami nem azt jelenti kizárólag, hogy beszélgetve külön-külön csináltok képeket, de nem is azt hogy aztán hazatérve mindenkinek ugyanazok a felvételek vannak a memória kártyáján. A közös alkotás része lehet akár az egymásnak való segédkezés street-fotónál (úgy csináltok, mintha egymást fotóznátok, közben meg egy vadidegent aki marha jól néz majd ki a kompozícióban). De természetesen az is egy megoldás, hogy kitaláltok közösen koncepciókat és azt valósítjátok meg. Ez lehet például egy sorozat, ahol az egyes képeket más-más találta ki és valósította meg, de az egész együtt képez egy kész alkotást.

2. Segédkezz egy másik fotósnak

Jó fotós holtig tanul! Mindig vannak olyan fotósok akik más látásmóddal, új ötletekkel rendelkeznek és akik mellett bárki sokat tanulhat. Ha van rá lehetőséged szegődj egy-egy fotózás erejéig melléjük és tartsd a derítőlapot, figyeld mit hogyan csinálnak, légy az asszisztensük. Rengeteg ügyes trükköt elleshetsz más fotósoktól, arról nem is beszélve, ha egy neves művésszel közelebbi kapcsolatot sikerül kiépítened az egy értékes eleme lehet az ismeretségi körödnek!

fotós asszisztens esküvői fotózás

3. Modellkedj

Nem kell mindig a fényképezőgép mögött állni. Néha be kell vállalni, hogy rád irányulnak az objektívek és így megtapasztalhatod milyen érzés a modellnek, amikor a fotós, az asszisztens, a rokonok vagy bárki más csak vele foglalkozik miközben a kamerának pózol. Ezzel javíthatod a kommunikációdat a későbbiekben modellfotózásnál, jobban átérzed a modelled helyzetét és könnyebben tudod majd oldani a hangulatot. A legprofibb modellek is izgulnak minden fotózás előtt és a gép másik oldalán álló személy dolga, hogy ezt a lámpalázat gyorsan lerázza róluk. Kérd meg fotós ismerőseidet, hogy csináljanak rólad egy portfóliót, esetleg ajánld fel, hogy cserébe te is megteszed ugyanezt.

modell fotózás cigaretta srác

4. Véleményezzétek egymás képeit

Manapság az interneten Dunát lehet rekeszteni önjelölt fotósokkal és úgynevezett “kritikus” oldalakkal. A probléma az, hogy ezeken az oldalakon ugyanazok az emberek véleményezik nagyobb mennyiségben a képeket, akiknek maguknak is szüksége lenne az építő kritikára. Ebből pedig semmi jó nem sül ki, vagy legalábbis a fejlődést kicsit hátráltatja. Szánj rá időt és ha van olyan fotós a közeledben akiről úgy gondolod, hogy elismerésre méltó és adsz a véleményére, üljetek le és nézzétek át egymás képeit néha-néha. Havonta egyszer leülni egy kávéra és képeket elemezni remek elfoglaltság és sokkal több haszna van, mint feltölteni mindenhová a képeinket arra várva, hogy majd elözönlenek a gratulációk. Minél több képet nézegetsz amúgy annál jobb szemed lesz felismerni mi a jó és mi a rossz, hogy aztán te is releváns kritikákkal vagy véleménnyel szolgálhass más fotósok műveihez.

5. Felszerelések és linkek megosztása

Az a jó abban, hogy sok fotós van a világon, hogy viszonylag könnyű olyan emberrel jóban lenni, akinek megvan a megfelelő – a mi készletünkből azonban hiányzó – felszerelése. Persze nem mindenki szereti kölcsönadni a cuccait, főleg ha mondjuk a 600 mm-es fix L-es objektívjét szeretnéd elkérni (3,6 millió Ft). De azért ha egy “olcsóbb” halszem optikára van szükségünk például hétvégére és megígérjük, hogy vigyázunk rá, akkor nagyobb az esélye, hogy tudunk szerezni egyet.

Kevésbé rizikós azonban egymás linkjeit, képeit megosztani, így kölcsönösen növelhetjük egymás népszerűségét, ami ha nem feltétlen stock fotózásból szeretnél pénzt keresni, de ragaszkodnál a fotózás korlátain belül maradáshoz, akkor egy fontos szempont.

6. Oktatás

Minden szinten lehet (és kell) az eszmecsere. Még ha nem is vagy olyan tapasztalt, hogy komplett kompozícióelméleti és fénytani ismeretekből tartsál egész estés előadást, akkor is tudhatsz olyan tippeket, amit más nem. Szóval itt nem kell feltétlenül arra gondolni, hogy te most megmondod a frankót, egyszerűen csak beszélgettek és megosztjátok egymással a tapasztalataitokat.

Persze ha már évek óta fotózol és elég mélyen beleástad magad, akkor az is nagyszerű dolog amikor valaki segítséget kér tőled. Az egyes ponttal kombinálva: menjetek el fotózni és közben magyarázz. Sokkal mélyebben beépül a gyakorlati tudás, ha akció közben van elhintve. Meg persze te is sokat tanulhatsz miközben magyarázol, az is lehet, hogy akkor kap el a flow, jön az ihlet és ellövöd életed képét!

fargo-photography-class

Szóval keressétek egymás társaságát bármilyen célból, mert abból csak jó dolgok sülhetnek ki. Legyél bár teljesen profi, vagy csak most vetted meg az első kompakt fényképezőgéped: a többi fotós társasága mindenképp előnyödre válhat és segít fenntartani a motivációdat.

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/08/Social-Photographers.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/08/Social-Photographers-300x300.jpgKoczur RichárdTippek és Trükkökfotós,motiváció,oktatás,társaság
Minden fotós életében eljön az a pillanat (sőt vissza-vissza tér időszakosan) amikor úgy érzi kiégett, elment nyaralni a kreativitása, elfogyott az amper az ihlet diódájából. Ez persze nincs így, csak hajlamosak vagyunk úgy megélni az úgynevezett alkotói válságokat, mint egy valódi válság. Ezért is nevezzük ilyen pesszimista módon válságnak....