Stockfotós ügynökségekhez nem csak fényképeket, hanem videókat is tudunk feltölteni, amelyekre szintén vannak minőségi és technikai követelmények. Egyrészt megmondják milyen minimális felbontást kell használnunk, milyen tömörítési eljárásokat használhatunk, de nagyon fontos: megadják a képarányt. Mégpedig szélesség-magasság viszonylatban és ami a legfontosabb ebben a sorrendben! Ez utóbbi nem csak az eladásra szánt videók esetében kritikus sarokpont, hanem úgy általában a praktikus érvek miatt a horizontális videó szerkesztés az elfogadott. De miért?

A videózásra képes mobiltelefonok elterjedésével párhuzamosan megjelent egy rossz beidegződés (vagy inkább rossz gyakorlat): az emberek úgy tartják a telefonjukat videó rögzítés közben, ahogy azt használnák bármilyen más esetben: függőlegesen. Ezzel egészen addig nincs gond, amíg ugyanilyen helyzetben, ugyanazon a telefonon nézik vissza. Világos, hogy ez így egyszerűbb, mert amúgy is így fogjuk a telefont, de számos hátránya is van és egyébként logikátlan is.

A fényképészetben is statisztikailag a vízszintes szerkesztéssel találkozhatunk többször, mégpedig azért mert a horizonttól lefelé illetve fölfelé található “információtartalom” sokkal kevésbé sűrű, mint a jobbra és balra a függőleges szerkesztés által levágott területen. Általában! Természetesen nem mindig van ez így (például portrézásnál, vagy egyes kompozícióknál nagyon is van létjogosultsága a vertikális pozíciónak), de a videózásnál más problémák is felmerülnek, amellett, hogy oda is igaz a fenti állítás.

Először is nézzük meg, hogy az alapvetően videók, mozgóképek megjelenítésére alkalmazott kijelzők milyen tájolásúak! Igen például a TV-d. Naná, hogy vízszintes. Aztán nézzük meg, hogy a videómegosztó oldalakon a lejátszófelület milyen tájolású: igen, az is vízszintes. Természetesen meg tudják jeleníteni a függőlegesen felvett videókat is, de akkor a képernyő jelentős részét nem használjuk ki. De persze mondhatnám azt is, hogy tök rondán néz ki a két nagy fekete sáv, mert az is igaz: rusnya!

vertikális horizontális videó felvétel függőleges álló fekvő youtube

A harmadik érvem amellett, hogy horizontálisan tartsuk a telefonunkat, amikor videót veszünk fel, hogy a pszichológia is azt mondja, hogy nagyobbnak érezzük a teret az ilyen jellegű képeken, videókon, azaz tudat alatt is jobbnak, szebbnek gondoljuk. Ez végső soron azt eredményezheti, hogy többen fogják esetleg megnézni a kész alkotást (többen fogják pénzért letölteni?).

Hogy a stockfotós oldalára is kitérjek a történetnek: a legtöbb olyan ügynökség oldalán, ahová lehet videót feltölteni, nem is engedélyezik a vertikális módon szerkesztett fájlokat. Már a feltöltés után egyből szól a rendszer, hogy a-a, ezt ide nem fogod felrakni.

Tehát összefoglalva: ha videózunk, akkor mindig fordítsuk a telefonunkat vízszintes állásba. Nem egy bonyolult dolog, nem kerül semmibe és sokkal jobb hatást érhetünk el ezzel az apró mozdulattal ahhoz képest, mintha álló tájolásban tennénk ugyanezt.

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2017/11/videozz_vizszintesen.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2017/11/videozz_vizszintesen-300x276.jpgKoczur RichárdTippek és Trükkökhiba,nemfekvő,videó,vízszintes
Stockfotós ügynökségekhez nem csak fényképeket, hanem videókat is tudunk feltölteni, amelyekre szintén vannak minőségi és technikai követelmények. Egyrészt megmondják milyen minimális felbontást kell használnunk, milyen tömörítési eljárásokat használhatunk, de nagyon fontos: megadják a képarányt. Mégpedig szélesség-magasság viszonylatban és ami a legfontosabb ebben a sorrendben! Ez utóbbi nem csak az...