Fotósból sok féle van. Van hobbi fotós, alkalmi fotós, amatőr fotós, fotóriporter, fotóművész, sportfotós… Van aki pénzért csinálja, van aki szórakozásból, van aki összeköti a kettőt. Alapvetően a fotózásból könnyű pénzt csinálni, semmi más nem kell hozzá, csak egy tükörreflexes fényképezőgép és egy kis kreativitás. A fényképezéssel való pénzkeresés legegyszerűbb módja a stock photo.

Biztos elgondolkodtál már azon, hogy a füzeteken a szép zöld almák, vagy a honlapokról mosolygó csinos lányok, honnan kerülnek oda. Biztos, nem fognak egy képért tízezreket fizetni egy fotósnak, azért hogy egy almáról készítsen egy képet. De akkor honnan szedik a képeket? Hát stock fotó ügynökségek oldalairól. A dolog lényege, hogy ilyen oldalra (szinte) bárki tölthet fel fényképeket, amiket mások pénzért letölthetnek. Mivel arányaiban eléggé olcsón lehet letölteni 1 képet, viszont garantált minőséget kapnak cserébe, sokan használják ezeket az oldalakat, amiből következik, hogy jól lehet keresni vele.

A legismertebb stock photo ügynökségek a Shutterstock, iStockphoto és a Dreamstime. Ezek közül is a Shutterstock rendelkezik a legnagyobb potenciállal, gyakorlatilag napi szinten van letöltés már 10-20 kép után is. Az iStockphoto-ra nehezebb bekerülni és sokkal szigorúbban ellenőrzik a képeket, a Dreamstime-on pont az ellenkezőjét lehet tapasztalni, viszont kevés letöltéssel. A képek minőségi elvárásai miatt javasolt tükörreflexes géppel dolgozni, mert a kompakt vagy bridge gépekkel nem lehet megfelelő képzaj mentességet elérni, vagy csak nagyon nehezen.

Egy-egy ilyen stock photo oldalra regisztrálni semmilyen anyagi vagy bármilyen más kötelezettséggel nem jár. Egy kis angol tudás azért nem árt hozzá, de ezt leszámítva bárkinek javaslom, hogy most rögtön regisztráljon Shutterstock-ra és kezdje meg a hobbijával való pénzkeresést:)

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/stockfoto.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/stockfoto-300x300.jpgKoczur RichárdArchív bejegyzésekStockfotózásgyik,leírás,összefoglalás
Fotósból sok féle van. Van hobbi fotós, alkalmi fotós, amatőr fotós, fotóriporter, fotóművész, sportfotós... Van aki pénzért csinálja, van aki szórakozásból, van aki összeköti a kettőt. Alapvetően a fotózásból könnyű pénzt csinálni, semmi más nem kell hozzá, csak egy tükörreflexes fényképezőgép és egy kis kreativitás. A fényképezéssel való pénzkeresés...