Úgy gondolom nem lehet vitatkozni azzal, hogy a jelenlegi évtized legmeghatározóbb fotós applikációja (“app”-ja), az Instagram. Nem a profi fotósoknak lett kitalálva, hanem pont azért tudott ekkora népszerűségre szert tenni, mert végtelenül egyszerű és kreativitás központú, amelyet bárki ki tud használni, akinek van egy fényképezős okostelefonja. Természetesen az emberek nagy része coelho idézeteket, szépen tálalt éttermi fogásokat és edzőteremben készített selfie-ket töltöget föl, de ha mélyen a dolgok mögé nézünk észrevehetjük, hogy egy nagyon jó alapot kapunk képeink népszerűsítésére és látásmódunk fejlesztésére.

Tekintsünk most el attól, hogy ma már – a kezdetekkel ellentétben – bármilyen méretarányú képet fel tudunk tölteni. Az Instagram legnagyobb előnye a négyzetes szerkesztésmód, ami úgy tűnik, hogy tök lényegtelen, de nem! Leírhatatlan a különbség a hagyományos 3:2 méretarányhoz képest. Nem érvényesül annyira a harmadolás (vagy az aranymetszés). És ez a legtöbb fotósnak felbecsülhetetlen fejlődési trigger. Az átlag fotós elolvas egy átlag fotós könyvet és átlagos képeket készít éveken keresztül minden témát a kép egyharmadába eső sarkába komponálva. Tény, hogy jobb, mintha mindent középre helyezne, de a kompozíció túl mutat ezen. Természetesen alkalmazható a szabály négyzetes szerkesztés esetén is, de messze nem lesz annyira látványos, így kénytelenek leszünk más kompozíciós összeállításokat alkalmazni. És ez az ami fejleszt.

Például az abszolút szimmetria egy ilyen lehetőség. A négyzet keretei szinte hívogatnak, hogy minden szimmetrikus dolgot lefotózzunk. Persze a szimmetriát is fel lehet dobni szándékos “belerondítással”. Azaz amikor ott a szimmetria, de valami direkt jól láthatóan kilóg. Mint az alábbi képen például:

Ráadásul a képek alá nyugodtan be lehet írni akár a Shutterstock, akár bármelyik másik stockfotós profilunk linkjét, hiszen 1-2 éve már mobiltelefonon is remekül működnek ezek a portálok. Ha olyan képről van szó, ami fel is van töltve az említett oldalakra. Érdemes megfelelően használni a hashtag-eket is, és ne essünk abba a hibába sem, hogy napi 10-20 képet feltöltünk. Elég naponta 1 kép és akkor a #photooftheday hashtag is mehet rá, ami egy elég népszerű kategória. Szóval, ha eddig nem tetted, akkor regisztrálj Instagramra is és növeld a követőid táborát!

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/03/instagram_fejlec-1024x646.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/03/instagram_fejlec-300x300.jpgKoczur RichárdBloghasznos,instagram,kompozíció,mobil
Úgy gondolom nem lehet vitatkozni azzal, hogy a jelenlegi évtized legmeghatározóbb fotós applikációja ('app'-ja), az Instagram. Nem a profi fotósoknak lett kitalálva, hanem pont azért tudott ekkora népszerűségre szert tenni, mert végtelenül egyszerű és kreativitás központú, amelyet bárki ki tud használni, akinek van egy fényképezős okostelefonja. Természetesen az emberek...

Képek forrása: