Korábban velem is előfordult – és kaptam már mástól is ehhez kapcsolód kérdést – hogy feltöltöttem egy fotót mondjuk Shutterstock-ra, és az elfogadott kép nem volt színhelyes, ad abszurdum el sem fogadták helytelen fehéregyensúlyra hivatkozva. Sokáig kellett keresgélnem fórumokon és leírásokban, mire megtaláltam, hogy a hiba forrása az úgynevezett színtér beállítás, angolul Color Space.

Először is essünk túl az egyszerű, gyakorlati részén, magyarázatok nélkül. Ahhoz, hogy ugyanúgy jelenjen meg a feltöltött kép ahogy Lightroomban, vagy Photoshopban látod, ahhoz egyszerűen a JPG-be történő mentéskor a Color Space opciónál válaszd az sRGB-t. Kész.

Lightroomban, ezt akkor tudod megtenni, amikor a képet exportálod. A felugró ablakban lesz egy olyan sor (ha JPG-t választasz ki formátumnak), hogy Color Space. Photoshopban már kicsit trükkösebb, mert ott nem RAW fájlokkal dolgozol direktben, azaz már hozzá van rendelve valamilyen színtér/profil. A megváltoztatásához kattints az “Edit” menüre és válaszd ki a “Convert to Profile” menüpontot. Itt látni fogod a jelenlegi beállítását a képnek (Source Space) és alatta ki lehet választani, hogy mire szeretnéd konvertálni (Destination Space). Végül kattints az OK-ra és mentsd el a képet.

photoshop color space színtér profil színprofil srgb adobe 1998

Na de mi is az a Color Space?

Gyakorlatilag használható színek összessége. Az adott színprofil megadja, hogy a képet melyik színekből fogja “kikeverni” a gép. A különböző színterek eltérő arányban tartalmazzák az alapszínek árnyalatait, sőt összességében is eltérő mennyiségű színt tartalmaznak. Az sRGB például nagyjából egyenlő arányban tudja az összes színt használni, míg az AdobeRGB-nél túlsúlyban vannak a zöld árnyalatai (csak úgy mint a szemünk által érzékelni képes színskálán). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy AdobeRGB kép sokkal szín és árnyalat gazdagabb mint egy sRGB, azonban a weben, illetve még egyes monitorokon is hibásan jelenik meg.

Melyiket hol használják?

 • sRGB
  A digitális világ elterjedt színtere, az interneten használt legelterjedtebb színtér.
 • AdobeRGB
  Részletgazdagabb, általában a digitális fotókidolgozásnál alkalmazzák, mivel a legtöbb monitor nem, de a jó minőségű fotónyomtatók képesek ilyen részletességet használni.
 • ProPhoto RGB
  Hasonlóan az AdobeRGB-hez, ezt is a papír alapú fotókidolgozásnál használják, a még részletgazdagabb színárnyalatok érdekében.
 • CYMK
  Nyomdaipari színtér, más elven keveri a színeket, mint a fölső három (szubsztraktív színkeverés: nem a színek, hanem a színekről visszaverődő fény alapján kever). Az RGB piros-zöld-kék alapszíneivel ellentétben, itt a cián-sárga-magenta-fekete színekből állítódnak elő az árnyalatok. Az irodai színes lézer és tintasugaras nyomtatók is ezt használják.
 • A fentieken kívül még léteznek ma már nem használatos, elavult színterek is, csak a teljesség kedvéért: HSL, HSV, DIN, RAL, COLOROID, HKS, Trumatch, Pantone.
https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/05/maxresdefault-1024x683.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/05/maxresdefault-300x300.jpgKoczur RichárdFotózási alapismeretekHasznos információkStockfotózásalapismeretek,alapok,fotózás,hasznos,infó,színtér
Korábban velem is előfordult - és kaptam már mástól is ehhez kapcsolód kérdést - hogy feltöltöttem egy fotót mondjuk Shutterstock-ra, és az elfogadott kép nem volt színhelyes, ad abszurdum el sem fogadták helytelen fehéregyensúlyra hivatkozva. Sokáig kellett keresgélnem fórumokon és leírásokban, mire megtaláltam, hogy a hiba forrása az úgynevezett...

Képek forrása: