Üdvözöllek! Gyanítom okkal tévedtél ide az oldalra és ez nem más, mint hogy szeretnél pénzt keresni a hobbiddal, ami a fotózás. Előfordulhat, hogy már regisztráltál stock ügynökséghez és csak új ötletekre és információkra van szükséged, de kezdőként is a legjobb helyen jársz. Ha még csak most fedeznéd fel, hogy mi is az a stock fotó és miért fizetne bárki a te képeidért, akkor ez a “tanfolyam” pontosan neked készült. Mert rengetegen vannak akik fizetnének a képeidért neked!

Mindegy, hogy még csak most vetted meg az első kompakt gépedet, vagy már profi esküvő fotós vagy, minden fényképész keresi azt a lehetőséget, ahol el tudja adni azokat a képeit is amit nem kifejezetten megrendelésre csinált – például hobbiból. Erre jó egy stock ügynökség.

Valószínűleg neked is több gigabájtnyi kép csücsül a gépeden és csak foglalja a rengeteg tárhelyet anélkül, hogy egyetlen forint bevételt termelne. Főleg manapság, amikor már a leggagyibb masinák is 10-12 megapixeles szenzorokkal érkeznek és egy-egy kép több megabájtnyi helyet foglal. Szóval miért is ne próbálnád meg ezeket a csendben megbúvó művészi alkotásokat pénzre váltani és feltölteni valamelyik stock ügynökséghez? Mondjuk hogy egyetlen képeddel keresel évente 50 centet. Van 2-3000 képed amivel eddig nem kezdtél semmit. Ebből elfogadnak 1000-et, az évi $500. Nem nagy pénz, de nagyon pesszimistán számoltam. Nekem van olyan képem amivel évente $30-40-t keresek. És én nagyon kis halnak számítok!

Mielőtt belekezdenél, tanuld meg hogyan működik!

Rengeteg mindennel tisztában kell lenned, ahhoz hogy hatékonyan tudj működni egy olyan világban mint a stockfotózás. Például, hogy melyik ügynökség mennyi jutalékot fizet, milyen képekre a legnagyobb a kereslet, hogy készíts ilyen képeket, mik az elvárások egy-egy ilyen képre, és hogyan jutsz el addig a pontig, hogy egyáltalán feltölthess egyetlen képet is. Érdemes az ügynökségek oldalait is böngészni, mert ott is rengeteg információ áll rendelkezésre – bár többnyire angolul. A legfontosabb tudnivalókat viszont igyekszem ebben a rövid tanfolyamban kifejteni, ami ahhoz kell, hogy elindulhass az úton a fotózással való pénzkeresés felé.

Miről olvashatsz majd a következő oldalakon?

Javaslom, hogy ha most kezdesz ismerkedni a stockfotózás világával, akkor haladj sorba a fejezeteken, egyik sem kimondottan hosszú és tényleg megéri mindennel tisztában lenni. Ha úgy gondolod, hogy ezeket már te mind tudod, akkor nézelődj a fenti menü Stockfotózás opciójánál.

Kezdjük el, jöjjön az első fejezet ->