Itt van augusztus 20-a és mi lehetne annál kézenfekvőbb egy fotós számára, mint hogy kimenjen a Dunapartra és a tűzijátékról készítsen képeket. Rengetegen teszik ezt évről évre. Na de mi kell ahhoz, hogy a tied ne csak egy legyen a sok közül és netán még stock photo-nak is nyugodt szívvel fel lehessen tölteni Shutterstockra, vagy Dreamstime-ra?

Tűzijátékot fotózni roppant hálás tevékenység, mert még a kevésbé jól sikerült képek is határozottan látványosak. De ez sajnos nem elég ahhoz, hogy elfogadják egy stock ügynökség ellenőrei, de sokszor még ahhoz sem, hogy az ismerősökön kívül esetleg más fotósok is elismerően bólintsanak rá. Sokan úgy indulnak neki az egésznek, hogy nem is gondolják végig, hogy mit és hogy akarnak, így végül vaktában lövöldözés lesz az egész. Nézzük mire érdemes figyelni, ha este úgy döntesz te is a fényképezőgéped társaságában vonulsz ki a Dunapartra (vagy máshova?).

1. Használj állványt

Ez minden tájkép fotózás alfája és omegája. Igen a tűzijáték fotózás tulajdonképpen egy tájkép fotózás, ugyanis az adja az egyediségét a képnek, ha amúgy a tűzijáték nélkül is értékelhető lenne. Épp ezért muszáj állványt használni, hogy tökéletesen éles és bemozdulás mentes legyen a kép. Főleg mivel ugye sötétben szokták azokat a nyamvadt rakétákat fellődözni.

Az állvány mellett nem árt, ha távkioldó segítségét is igénybe veszed, hogy biztos ne mozduljon be a gép az exponáló gomb lenyomásától sem. Sőt az egészen maximalisták beállíthatják a masinájukon az “előzetes tükörfelcsapás” nevű opciót. Ez arra jó, hogy az exponáló gomb első lenyomására csak a tükör csapódik fel, de a gép nem exponál. Még egyszer meg kell nyomni a gombot, hogy elkészítse a képet. Így még a tükör felcsapódásának apró rezonanciája sem zavarhat bele az élességbe. Egyébként ugyanígy jó megoldás a LiveView használata, csak azzal számolni kell, hogy ilyenkor gyorsabban merül az akkumulátor is (jóval), illetve hogy minden egyes expozíció 3-nak számít a zár élettartama szempontjából. Aki sokat fotózik ezt is érdemes belekalkulálnia.

2. Komponálj lelkiismeretesen

Ne gondold, hogy a szép színes fénycsóvák majd megoldják a képet és tök jó lesz. Válaszd ki a megfelelő helyet, akár menj ki még jóval az esemény előtt világosban és próbáld odaképzelni a fényeket. Rakd össze fejben a képet előre, hogy amikor már ott vagy, csak le kelljen rakni a gépet a kiválasztott pozícióba és várni a megfelelő bombákra. Ugyanúgy járj el, mintha nem is lenne tűzijáték, mintha csak a várost fényképeznéd. Az igazán jó tűzijátékos képek akkor ütnek, ha ugyanaz a kompozíció nappal is megállja a helyét rakéták nélkül.

tűzijáték fotózás

Nyilván az épületek éjszakai megvilágítása teljesen átrendezheti a kompozíciót (mint a fenti képen is látszik). Ezekkel érdemes előre tisztában lenni. Például ha a Budai alsó rakpart felől fényképezel, mondjuk a Margit hídhoz közel, akkor egy elég széles látószögű optikával benne lehet a Parlament is és a Vár is, valamint a Parlament megvilágítása tükröződhet a Duna vizében. Csak egy tipp, de érdemes lehet kipróbálni.

3. Gyújtótávolság?

Hogy milyen objektívvel fotózzál, arra nem tudok kész tippet adni, mert minden látószögnek meglehet a létjogosultsága. Nyilván egy nagy telével nehezebb lesz előre gondolkodni, hogy hol fog pontosan robbanni, egy-egy rakéta, de ha szerencséd van érdekes képeket lehet létrehozni vele. Kezdőknek inkább a minél kisebb gyújtótávolságot javasolnám, amivel nem kell azzal kalkulálni, hogy vajon maga a tűzijáték benne lesz-e a képben. A magam részéről egy 10-20 mm átfogású zoom optikát tartanék a legcélravezetőbbnek. A mai gépek már úgy is akkora felbontással dolgoznak (még a belépő szinten is), hogy könnyedén ki lehet vágni kisebb látószöget utólag, jelentős minőség romlás nélkül.

4. Rekesz és záridő

Ez ügyben elég könnyen tudok állást foglalni, hiszen alapvetően fényes dolgokról van szó, de szeretnénk ha az egész kép éles lenne, úgyhogy minél szűkebb blendét állítsunk be. Ne lőjünk túl a célon, mert a nagyon szűk rekesz már ronthatja a képminőséget. A legtöbb objektív f/8 és f/16 között készíti a legélesebb képeket. A záridőt pedig hagyjuk olyan hosszúra, amennyire a helyes expozíció engedi. Így nem egy kimerevített kör lesz csak a robbanás, hanem a lehulló fénycsóvák szép csíkokat rajzolnak az égen.

5. ISO

Ezt miért vettem külön bekezdés alá? Hogy határozottan kiemelhessem, amit minden egyéb témánál is ökölszabályként alkalmazok én is és még sok fotós társam is: a fényérzékenységet tartsuk a lehető legalacsonyabban. Minden körülmények között. Mindegy, hogy épp nappal fotózunk állatokat, vagy éjszakai várost, az ISO értékhez csak akkor nyúljunk ha nincs más megoldás. ISO100! Kész!

6. Egyéb tippek

  • Fókuszálj előre! Ha van rá lehetőséged állítsd be a fókuszt amíg még világos van, lőj pár próbaképet, hogy amikor már élesben kell nyomkodni a kioldógombot ne kelljen ezzel szöszölni. Azt mondanom sem kell, hogy az autófókuszt felejtsd el, ilyen körülmények között kicsi az esélye hogy helyesen fog működni.
  • Szerezz be valami nagyon matt fekete papírt és állítsd a kamerát BULB módra. Ez csak akkor működik ha van olyan távkioldód, ami “lenyomva tudja tartani” helyetted az exponálógombot, vagy a kamerád BULB módja két gombnyomással vezérelhető. Indítsd el az exponálást és takard le a lencsét a fekete papírral teljesen. Amikor jön egy robbanás vedd el a papírt, majd takard vissza újra amíg nem jön egy újabb. Így több robbanást tudsz egy felvétellel összemosni. Vigyázz, hogy ne nagyon mozdítsd meg a gépet a takargatásnál.
  • Igyekezz elkapni az első néhány robbanást. Minél később csinálod a képeket, annál nagyobb lesz a füst és ez elronthatja az eredetileg elképzelt kompozíciódat.
  • Csinálj minél több képet. A digitális gépeknél már nem kell számolni azzal, hogy elfogy a film. Minél többet exponálsz, annál nagyobb az esélye, hogy meglesz az “a tökéletes kép”.

Most pedig pakold be szépen a cuccaidat és figyeld az időjárás jelentést. Nemsokára eláll az eső és mehetsz ki a Dunapartra megtervezni, hogy este mit is szeretnél fotózni. Sok sikert!

Koczur RichárdTippek és Trükkökfotózás,tipp,tűzijáték
Itt van augusztus 20-a és mi lehetne annál kézenfekvőbb egy fotós számára, mint hogy kimenjen a Dunapartra és a tűzijátékról készítsen képeket. Rengetegen teszik ezt évről évre. Na de mi kell ahhoz, hogy a tied ne csak egy legyen a sok közül és netán még stock photo-nak is nyugodt...