Az egyik legrégebbi és legnívósabb oldal az iStockphoto, ami a GettyImages céggel való kohézió szerelemgyermekeként működik. Ennek megfelelően bejutni sem a legegyszerűbb, meglehetősen válogatósak, komoly elvárásokat támasztanak a feltöltött képekkel szemben. Arról nem is beszélve, hogy külön-külön minden képtípusra egyenként kell megszerezni a jogosultságot. Azaz hiába kerültél be az oldalra fotókkal, illusztrációt nem tölthetsz fel, csak ha az azokra vonatkozó teszteken is megfelelsz. Ez egyedül itt van így, minden más oldalon elég egyetlen típusban megfelelni.

istockphoto_picture

Ahhoz hogy elkezdhess fotókat feltölteni, először végig kell csinálni egy gyorstalpaló “tanfolyamot”, majd rögtön utána egy tesztet kitölteni, aminek hibátlannak kell lennie. Ha ez sikerült, akkor 3 referencia képet kérnek, amiből mind a hármat el kell fogadniuk, különben a próbálkozás érvénytelen. Szerencsére nem kell 1 hónapot várni a következő próbálkozásra, mint a Shutterstocknál, lehet egyből új képeket feltölteni.

A legnehezebb szűrő amin túl kell jutni az egyediség. A képek nagy részét azzal az indokkal utasítják vissza, hogy nem elég egyedi, nem elég kreatív. Na most egy olyan oldalra, ahol már minden témában több százezer kép van, nehéz kifejezetten újat alkotni. Ha egyszer bekerültél azonban arányaiban elég jól fizet. A képek feltöltése mondjuk kissé nehézkes: minden kulcsszót egyesével meg kell magyarázni, hogy pontosan mire gondoltál. Persze ez később pontosabb keresést eredményez a felhasználóknak, de jelentősen macerásabb mint bármelyik másik oldalon. Érdemes azonban komolyan venni, mert tényleg átnézik a kulcsszavakat és akár egyetlen olyan szó miatt, ami szerintük nem kapcsolódik a képhez, visszadobják.

Az elbírálásra kifejezetten sokat kell várni, akár 1 hónap is lehet. Viszont minden visszautasításhoz részletes indoklást írnak, ami nagyon hasznos és korrekt dolog. Azt is megadják, hogy próbálkozhatsz-e újra az adott képpel, vagy teljes mértékben felejtsd el a koncepciót.

Szokásos fizetési mód a Paypal, de azt hiszem van lehetőség egyéb elektronikus számlákra is kérni kifizetést (pl. Moneybookers).

Összegzés

  • Eladások száma: Havi 1-2 letöltés átlagosan
  • Kereset potenciál: Nagyon jó, érdemes regisztrálni
  • Képek elfogadása: Nagyon finnyásak, mindenbe belekötnek, de legalább elmagyarázzák mit kéne változtatnod
  • Bekerülés: 3 képből mind a hármat el kell fogadniuk + teszt

Részletes adatok

Weboldal www.istockphoto.com
Főhadiszállás Alberta, Kanada
Minimum felbontás 3 megapixel (maximum 70 MP)
Elfogadott fájltípusok Fotó, Vektor, Video
Jutalék mértéke min. 25% az egyedi letöltésekért (+10% ha exkluzív kép), és $0,35 a feliratkozók vásárlásai után. Az egyedi letöltések jutaléka függ az adott kép forgalmától.
Minimum kifizetés $100
Exkluzív program Van, 40%-os jutalék
Ajánlási rendszer Csak vásárlót lehet ajánlani és regisztrációnként egyszeri $10 jár érte.
Feltöltés Webes felület
IPTC támogatás Van
Pénznem US Dollár (USD), Euro, Yen, GBP
Kulcsszavazás nyelve angol
Felhasználói nyelv angol,német,francia,román

istock_regisztracio