Tegnapi nap jelent meg hír a közzétevőknek fenntartott Shutterstock Contributor oldalon, hogy 2015. augusztus-tól kis mértékben változnak feltöltőkkel szembeni szabályok, azaz magyarul az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF). Persze előtt kihangsúlyozzák, hogy nagyon köszönik minden fotósnak és grafikusnak az eddigi áldozatkész közreműködését és továbbra is szeretnék fenntartani a kialakított remek ügyfélkapcsolatot, a könnyű kezelhetőséget és a tervezhetőséget, melyet úgy kívánnak elérni, hogy csak akkor és úgy változtatnak, amikor és amit nagyon szükséges. Most éppen egy ilyen változtatási csomag kerül bevezetésre, de tulajdonképpen a feltöltők szempontjából inkább pozitív irányba módosulnak a dolgok:

1. A kifizetés alsó határa $75-ról $35-ra módosul

Azaz, aki eddig 2-3 havonta kapott “fizetést” a letöltései után, az mostantól csaknem minden hónapban élvezheti a munkája gyümölcsét. Persze ettől még összességében nem fog több pénzt keresni, csak gyakrabban kapja meg azt a keveset amit összeszedett. Tehát tulajdonképpen ezzel az átlag felhasználóknak jót tettek, a kemény-magnak pedig nem változik semmi, mert ők úgyis összeszedték mindig a havi minimumot. Arra azonban figyelni kell, hogy automatikusan nem fog átkapcsolódni az összeg, aki szeretné a $35-os minimumot beállítani, annak el kell navigálnia az Account Settings > Minimum Payout Amount rublikához és beírni a kisebb összeget.

2. Hozzájárulsz, hogy a Shutterstock egyes esetekben jogot adhasson a szerkesztői (Editorial) tartalom üzleti (Commercial) felhasználására

Előfordulhat, hogy a vevő utólag beszerzi egy-egy kép használatához szükséges jogokat (például Modell szerződés) és szeretné a képet ennek megfelelően üzleti célra használni. Eddig erre nem volt lehetősége, de mostantól a Shutterstock erre saját hatáskörben jogilag engedélyt adhat. Megjegyzik, hogy ezzel sem feltöltő felé sem a Shutterstock felé a feltöltőtől nem keletkezik semmilyen egyéb kötelezettség.

3. Hozzájárulsz, hogy a Shutterstock hozzáférhet, tárolhatja és felhasználhatja a személyes adataidat

Eddig is szükség volt ezekre az adatokra például az éves jövedelem igazolás kiállításánál, illetve a kifizetések hivatalos elszámolásánál. Csak eddig valamiért kimaradt az ÁSZF-ből, hogy ezt az oldalon való regisztrációval elfogadod. Most bekerült. Egyrészt enélkül nem jutsz a pénzedhez, másrészt meg úgy sem lesz belőle bajod.

4. Ha feltételezed, hogy a tőled letöltött tartalmat valaki nem a licence-nek megfelelően használja, jelezheted a Shutterstocknak

Azaz, ha úgy gondolod, hogy valaki egy sima előfizetéses szerződéssel töltötte le az egyik képedet, aztán felfedezed egy 10.000 példányban eladott CD borítóján, akkor jogosan felháborodhatsz, de most már nem kell neked jogi útra terelned, csak szólsz az Shutterstock csapatának és ők megoldják helyetted. Hát nem nagyszerű? Ez nekik is jó, mert ezzel nagyobb biztonságot kínálnak a feltöltőknek, meg a feltöltőknek is jó, mert nagyobb biztonságot kínálnak a feltöltőknek. Meg hát ki tudná könnyebben felkutatni a jogszerűtlenséget, ha nem az az cég akinek a birtokában van az összes adat minden letöltésről.

Shutterstock feltételek pénz kifizetés

Nagyjából ennyi változás lesz, de persze ez csak egy rövid összefoglalás. Akit mélyebben érdekel, az elolvashatja a teljes dokumentumot. Egyébként az oldal fennállása óta több mint 1,3 millió ügyfelet vonzottak be, akik 500 millió fizetett letöltéssel gazdagították a közzétevőket, meg hát magát a Shutterstockot is. Ez azt jelenti, hogy fotósok, grafikusok, videósok összesen több mint 300 millió dollárt kerestek eddig. Szóval megéri elkezdeni!

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/shutterstok_terms_szerzodes.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2015/06/shutterstok_terms_szerzodes-300x300.jpgKoczur RichárdHírekHírekStockfotózásászf,információ,közérdekű,shutterstock
Tegnapi nap jelent meg hír a közzétevőknek fenntartott Shutterstock Contributor oldalon, hogy 2015. augusztus-tól kis mértékben változnak feltöltőkkel szembeni szabályok, azaz magyarul az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF). Persze előtt kihangsúlyozzák, hogy nagyon köszönik minden fotósnak és grafikusnak az eddigi áldozatkész közreműködését és továbbra is szeretnék fenntartani a kialakított remek...