A legtöbben akik elkezdenek foglalkozni stockfotózással, vagy bármilyen formában kapcsolatba kerülnek stock ügynökségekkel, azok általában csak a kiegészítő jövedelem szintig jutnak (vagy még addig sem). Mint minden egyéni vállalkozás jellegű elfoglaltsággal kapcsolatban, itt is érvényes az, hogy kitartás és szorgalom szükséges. Minél több energiát fektetsz bele, annál többet vehetsz ki belőle. Vannak olyanok, akik annyi energiát fektetnek be, hogy nem is kell ezen kívül más munkát végezniük, mert tökéletesen megélnek belőle. Nyilván nem csak fotókkal lehet ilyen eredményeket elérni, hiszen minden ügynökségnél lehetőség van illusztrációk, vektor grafikák, videók és hangfelvételek feltöltésére is. A napokban Adrienn-el beszélgettem, aki a vektor grafikák rajzolásában találta meg a számítását, és főállásban foglalkozik a képek feltöltögetésével, mint vektor grafikus.

782 kép van a Shutterstockos portfóliódban. Ennyiből meg lehet élni vektorgrafikusként?

Igen. Beszéltem már stock fotósokkal, akiknek kb. pont annyi fotójuk volt, mint nekem rajzom, de nekik csak mellékes jövedelem jött össze. Szerintem a vektorgrafikáknál nem olyan nagy a konkurencia, mint a fotóknál.

Meg mondjuk nálad ahogy nézem az is húzó erő lehet, hogy nagyjából egyforma stílusú/témájú képeket készítesz, azaz ha valaki egy kép alapján megnyitja a portfóliódat, simán talál még 1-2-t amit letölt.

Igen, nagyon sokszor van olyan, hogy egy helyről vásárolnak sokat. Szerintem fontos, hogy nagyjából egyfajta stílust képviseljen az ember. Bár jócskán átestem én is változásokon a rajzaimat tekintve, de nagyjából mindegyik rajzról elmondható, hogy “Lariennes”.

vektor grafikák stock fotó shutterstock vektor grafikusForrás: Koczur Richárd

Larienn a beceneved, vagy valaki aki inspirál?

A nevem Adrienn, és ki akartam találni valami művésznevet, ami kicsit hajaz az Adriennre, de kicsit olyan franciás La-val kezdődő név. A nővéremnek is mondtam ezt és együtt mondogattuk, hogy La…Adrienn…La…Adrienn, aztán egyszer csak összeraktuk, hogy legyek Larienn. Azonnal tudtuk, hogy ez lesz az a név amit szerettem volna.

Kreatív! Mióta csinálod? Eleve grafikus végzettséged van, dolgoztál ebben a szakmában, vagy egyből a stock oldalak felé indultál?

2012-ben gondolkodtam el először azon, hogy szeretnék ezzel foglalkozni. Mármint, hogy a stock oldalakra való rajzolásból megélni. Akkorra már grafikus végzettségem is volt, mert 2010-ben végeztem a Kommunikációs főiskolán új média grafikus szakon. Egyébként fotózok, és videózok is. Stock fotókban ennek ellenére nem nagyon gondolkodok, de a videók felrakását már egy jó ideje tervezem, és ezt ebben az évben meg is valósítom.


Adri egyik videós munkjája

Dolgozni csak annyit dolgoztam ebben a szakmában, hogy a szüleim gyerek fürdőruha készítéssel foglalkoznak, és nekik segítettem grafikusként. Eleinte mi is vásárlók voltunk a Shutterstock-on, grafikákat vettünk a fürdőruhákra, aztán elgondolkodtam azon, hogy ezeket vajon kik rajzolják? Utána olvastam ennek az egész “contributorosdinak” a fórumokon, és tudtam, hogy ez lesz az én munkám. Nem érdekelt, hogy csak pár centeket kerestem ez elején, valahogy tudtam, hogy én ezzel jól fogok majd keresni, és nem adtam fel soha. Amikor csak tehettem, a fürdőruha tervezés mellé mindig beiktattam egy kis rajzolást az esti órákra.

Csak Shutterstockon tevékenykedsz, vagy más oldalakon is fenn vagy?

A Shutterstock mellett a Fotolia-ra töltöm még fel a rajzaimat aktívan. A Dreamstime-on és az Istock-on is próbálkoztam, de valahogy inkább csak erre a kettőre koncentrálok igazán. Itt jobbak az eladások.

Volt-e valamilyen nézeteltérésed az elbírálókkal? Nem értettél egyet egy visszautasítással, stb. Hogy oldottad meg? Segítőkészek voltak?

Szerencsére még nem voltak nagy nézeteltéréseim a bírálókkal, szinte minden rajzomat elfogadtak, ami pedig nem volt tökéletes mindig eleget tettem a kéréseiknek és kijavítottam.

Megkerestek-e egyedileg a portfóliód alapján, az ügynökséget kihagyva konkrét munkával?

Igen, már sokszor megkerestek. Eleinte nyitott voltam, de mostanában ha rajtam keresztül szeretnének vásárolni, kihagyva az ügynökséget, akkor mindig visszavezetem őket az ügynökségre. Eladással és jogi dolgokkal nem szeretnék foglalkozni.

Konkrét munka amikkel eddig felkerestek az egy mesekönyv illusztrálása és egy gyermekeknek szóló alkalmazás megtervezése volt, végül nem lett belőlük semmi.

Ha egy cég azt mondaná, hogy fizet neked havonta egy fix összeget, cserébe csak nekik rajzolnál, azt amit ők szeretnének elvállalnád-e? 

Nem vállalnám el. Azzal eladnám a szabadságomat, amiért egész eddig dolgoztam. Imádom, hogy magam osztom be az időmet és azt rajzolok, amit szeretnék. Ez felbecsülhetetlen érték számomra.

Üzennél-e bármit az olvasóimnak, akik esetleg most tervezik elkezdeni a stock üzletet?

Igen, azt üzenem, hogy ha van KITARTÁS, szépérzék és kreativitás akkor ez egy álommunka lehet. Ne húzzátok a regisztrációt, mihamarabb kezdjetek bele és próbáljátok ki ti is!

Larienn portfólióját a következő linken éritek el: LINK

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/01/larienn_featured.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/01/larienn_featured-300x300.jpgKoczur RichárdFeaturedHírekgrafikus,interjú,shutterstock,vektor
A legtöbben akik elkezdenek foglalkozni stockfotózással, vagy bármilyen formában kapcsolatba kerülnek stock ügynökségekkel, azok általában csak a kiegészítő jövedelem szintig jutnak (vagy még addig sem). Mint minden egyéni vállalkozás jellegű elfoglaltsággal kapcsolatban, itt is érvényes az, hogy kitartás és szorgalom szükséges. Minél több energiát fektetsz bele, annál többet vehetsz...

Képek forrása:

  • vektor_interju: Koczur Richárd
  • Fejléc kép: shutterstock.com