Sok embert egyenesen megbabonáznak a hatalmas viharok és a villámok cikázó fényei. Történetesen, ha ezek az emberek ráadásul fotósok is, egyből adja magát a vágy, hogy mindezt meg is örökítsék a saját elképzeléseik szerint. Na, de hogyan is lehet egy másodperc tört része alatt tovaszálló természeti jelenséget megörökíteni? El sem hinnéd, de viszonylag könnyen!

A villámfotózás (manapság népszerű elnevezéssel viharvadászat) tulajdonképpen azon alapszik, hogy végiggondoljuk a már meglévő fényképészeti tudásunk szemüvegén keresztül, hogy mi is a villám: egy hirtelen felvillanó erős fény. Tulajdonképpen egy hatalmas, természetes vaku. Ahhoz, hogy ezt szépen kiexponáljuk nem szükséges villámkezűnek lennünk (stílszerűen), hiszen az átlag ember reakcióideje, plusz a fényképezőgép exponálógombjától a tényleges zárcsapódásig eltelt néhány századmásodperc már pont elég arra, hogy lemaradjunk. A villám egy nagyon erős fényjelenség, sokkal fényesebb mint bármi más a környezetében (főleg, ha ráadásul éjszakai viharról van szó). Így ha zár folyamatosan nyitva van és közben villámlik egyet, az tökéletesen meg fog jelenni az érzékelőn, azaz a kész képen. Tehát mi a titok nyitja? Hosszú záridő! És türelem. Na jó, azért ennyire nem egyszerű.

Először is essünk túl a technikai dolgokon. Ha még nem vagy tisztában a fényképezés alapvető fizikájával és az expozíciót befolyásoló tényezőkkel (záridő, rekesz, ISO), akkor javaslom olvasd el az erről szóló két cikket:

Tehát az első és legfontosabb, hogy hosszú záridőt használjunk ahelyett, hogy gyorstüzelő üzemmódban kattintgatnánk veszettül. Viszont ennek hatására máris megjelenik két újabb probléma: a villámon kívül minden más be fog mozdulni (hacsak nincs tényleg teljesen sötét), illetve ha nem éjszaka van, akkor nagyon valószínű, hogy lesznek kiégett részek a képen. A bemozdulást könnyen ki lehet küszöbölni, hiszen rárakjuk állványra a fényképezőgépet (ahogy egyébkéntis célszerű tájképeket fotózni) és probléma letudva. Utóbbi már egy kicsit trükkösebb. Főleg a rekeszértékkel való játszadozás segíthet, sajnos ND szűrővel a villámot is kiszűrjük, hacsak nem baromi közel csap le. Az ISO értéket érdemes közepesen magasan hagyni (4-800), hogy a rövid ideig megjelenő villámok jól láthatóan “beégjenek”.

Ok az expozíció már megvan, de az autófókusszal nem megyünk semmire, folyton életlenek lesznek a képek. Hát felejtsük el az AF-t. Milyen messze van a villám? K***a messze:) Tehát ha a manuális fókuszt végtelenre állítjuk (ha nincs jelölés a gyűrűn, akkor tekerjük csontig) akkor a villámok szép élesek lesznek.

Most, hogy az expozíciónk már tökéletes, nem árt arra is gondolni, hogy pusztán egy villám azért nem sok művészi értéket közvetít és még a stockfotózásnál is előny ha némi kompozíciót csempészünk a képeinkbe. Érdemes megfigyelni, hogy honnan érkezik a vihar, illetve merre tart és mint egy normál tájképet megtervezni, hogy hova szeretnénk, ha kerülne a villám nagyjából és milyen más tereptárgyakat szeretnénk megjeleníteni a képen. Természetesen ne zsúfoljuk túl, maradjon a fő téma a vihar, nem kell hogy elvonja a tekintetet minden más. Nagylátószögű objektívvel nagyobb eséllyel fogsz elkapni egy-egy villámot, viszont ha tele állásban fotózol és sikerül egy szép lecsapót megörökítened, az sokkal jobban fog kinézni, mint a nagylátóval elkapott képek.

Mivel a fókuszt ugye a villámra/végtelenre állítottuk, minél közelebbi tereptárgyat választunk, az annál életlenebb lesz. Ezt persze fel is használhatjuk, de igyekezzünk azért minél kisebb mértéken tartani ezt az életlenséget. Az elkészült képeken aztán utólag is élesíthetjük az egyes részeket. A színek és a kontraszt beállításához nagyon jól használható a Nik’s Collection Viveza és Color Efex Pro pluginja, melyek pár hónapja már ingyenesen elérhetőek a Google jóvoltából.

Fontos: viharos időben ne állj fa közelébe, kerüld a fém tárgyakat, a saját érdekedben!

Ha kedvet kaptál a villámfotózáshoz, akkor érdemes előre készülni, hogy hova és mikor menjünk. Erre nagy segítségünkre lehet az eumet illetve az időkép villám és radartérképe, valamint az előrejelzések. Hajrá! 🙂

https://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/08/budapest_villamfotozas_vihar.jpghttps://photocharge.kocz.hu/wp-content/uploads/2016/08/budapest_villamfotozas_vihar-300x300.jpgKoczur RichárdTippek és Trükkökleírás,tipp,vihar,viharvadász,villám,villámfotózás
Sok embert egyenesen megbabonáznak a hatalmas viharok és a villámok cikázó fényei. Történetesen, ha ezek az emberek ráadásul fotósok is, egyből adja magát a vágy, hogy mindezt meg is örökítsék a saját elképzeléseik szerint. Na, de hogyan is lehet egy másodperc tört része alatt tovaszálló természeti jelenséget megörökíteni? El...

Képek forrása: